szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Külügyminisztérium ugyanakkor nem javasolta a beutazást az észak-afrikai ország nagyvárosaiba (Kairó, Szuez, Alexandria, Iszmailija), valamint Felső-Egyiptomba.

"Fokozott körültekintés mellett" újra biztonságosnak tekinthető a szervezett tengerparti szállodai üdülés Egyiptomban a Vörös-tenger vidékén - közölte a javuló közbiztonsági helyzet alapján hétfőn a Külügyminisztérium.

A tárca utazási felhívásában ugyanakkor nem javasolta a beutazást az észak-afrikai ország nagyvárosaiba (Kairó, Szuez, Alexandria, Iszmailija), valamint Felső-Egyiptomba. Szintén nem javasoltak a Luxorba tervezett kirándulások, a nílusi hajóutak, továbbá a szállodán kívüli programok, valamint a belföldi egyéni utazások. Egyiptom többi részét a II-es (fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek) kategóriába sorolta át a minisztérium a korábbi I-es, utazásra nem javasolt térségek kategóriájából.

A Külügyminisztérium ugyanakkor hangsúlyozta: a biztonsági helyzet romlása indokolt esetben maga után vonhatja a biztonsági besorolás és utazási tanács azonnali módosítását. A tárca továbbá felhívta a magyar állampolgárok figyelmét, hogy változatlanul indokolt a távol maradás a tömegmegmozdulásoktól és tüntetésektől, ezenkívül kerülendő a rendfenntartó szervek, rendvédelmi eszközök fotózása. Ugyancsak figyelmeztetett arra, hogy a gazdasági-megélhetési problémák miatt növekedhet a kisebb bűncselekmények száma.

A Külügyminisztérium január 31-én az egyiptomi nagyvárosok biztonsági helyzetének romlása és a közbiztonsági helyzet kiszámíthatatlan kimenetele miatt - a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségével való egyeztetést követően - I-es, utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába sorolta át Egyiptomot.

Az egyiptomi népfelkelés január 25-én kezdődött, 11 nappal azután, hogy a "jázminos forradalom" menekülésre kényszerítette Zin el-Abidin ben Ali tunéziai elnököt. A biztonsági erők és a tüntetők összecsapásaiban mintegy 300-an meghaltak, a sebesültek száma több ezerre tehető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A 2019-ben alapított cégek is kérhetik az újraindítási gyorskölcsönt

A 2019-ben alapított cégek is kérhetik az újraindítási gyorskölcsönt

Ausztria is döntött a Szputnyik importjáról

Ausztria is döntött a Szputnyik importjáról

Ceglédi: Egy halott csecsemőről

Ceglédi: Egy halott csecsemőről