szerző:
hvg.hu

A Japánban valaha mért legnagyobb, 8,9-es erősségű földrengés rázta meg pénteken a szigetország északkeleti partvidékét; a fővárosban, Tokióban kilengtek az épületek, több tűz keletkezett. A hatóságok 10 méter magas hullámra vonatkozó cunamiriadót rendeltek el, időközben már legalább 4 méter magas víztömeg áramlik a szárazföld belseje felé.

A Richter-skála szerinti 8,9-es erősségű földrengés rázta meg pénteken Japán északkeleti partvidékét helyi idő szerint pénteken pélután. A földrengés híreit itt követheti percről percre!

A rengés szökőárt okozott az epicentrum közelében. Időközben újabb utórengés is történt a térségben, a 5,8-es erősségű rengést néhány másodperccel korábban előre jelezték a szeizmográfiai műszerek. A japán meteorológiai intézet szerint az első pénteki rengés volt a Japánban valaha mért legnagyobb.

Az első rengést követően cunamiriadót rendeltek el a Csendes-óceán teljes partvidékére is. A Hawaii-szigeteken lévő intézet által kiadott riasztás kiterjed Ausztráliára, a Fülöp-szigetekre, Oroszországra, Pápua-Új-Guineára, a Hawaii-szigetekre, valamint Dél-Amerika csendes-óceáni partvidékére. A keletkezett szökőár az oroszországi Szahalin szigetének partjait, valamint az Északi-Mariana-szigeteket is fenyegeti.

©

Tokióban és környékén négymillió ember otthonában szűnt meg az áramszolgáltatás. Az ország északi részén a vasúti hálózat több szakaszon megrongálódott, leálltak a szuperexpresszek. Kigyulladt a Tokió melletti Csiba olajfinomító üzem. A földmozgás miatt a csendes-óceáni partvidéken fekvő Fukushima és Miyagi prefektúrákban lévő nukleáris reaktorok is automatikusan leálltak, és lezárták a Tokió melletti Narita nemzetközi repülőteret is, az utasoknak el kellett hagyniuk az épületeket. Leálltak a tokiói metrójáratok és a helyi érdekű vasutak is. Kan Naoto kormányfő jelentős károk mellett arról is beszélt, hogy radioaktív anyag nem került a levegőbe.

A hatóságok szerint a földmozgás helyi idő szerint délután háromnegyed három körül rázta meg Japán térségét, epicentruma 125 kilométerre volt az ország keleti partjaitól (a japán meteorológiai ügynökség erősséget modellező grafikáját nézze meg itt!). A rengés pánikot okozott a fővárosi lakók körében, akik kimenekültek a percekig rázkódó épületekből.

A tokiói parlamentben kilengtek a csillárok, nagy riadalom keletkezett. Ugyancsak tévéfelvételeken lehetett látni, hogy az irodákban a könyvek és iratok leestek a polcokról. (A földrengést átélő civilek videóiból itt nézhet meg válogatást.) A rengés után fél órával Tokióban még mindig kilengtek a nagyobb épületek. A kormány válságtanácskozást tart. A kabinet szerint lehetséges, hogy lesz további szökőár.

A tokiói védelmi minisztérium vadászgépeket küldött a keleti partvidékre a földrengés és a cunami okozta károk felmérésére. Miyagi prefektúrában megsérült több vasútvonal, a szomszédos Iwate prefektúrában pedig lakóépületek omlottak össze a rengés miatt. A térségben több helyen áramszünet van a leszakadt vezetékek miatt, Miyagi legnagyobb városában, Sendaiban pedig tűz ütött ki, mivel több helyen is megsérültek a gázvezetékek.

A Csendes-óceáni Cunamifigyelő Központ Japán, Kelet-Oroszország, a Fülöp-szigetek, Tajvan és a Mariana-szigetek térségére rendelte el legmagasabb szintű szökőárriadót. "Egy ilyen erősségű földrengés képes olyan pusztító szökőárt előidézni, amely az epicentrum környékét percekkel a rengést követően elönti, míg a távolabbi partszakokra órákkal később ér oda" - figyelmeztetett a központ.

Cunamifigyelő a japán partoknál

A tokiói tőzsdén estek a részvényárak a földrengés bejelentését követően. A központi bank közölte, hogy megtesz mindent a pénzügyi stabilitás érdekében. A hatóságok attól tartanak, hogy a szökőár további károkat okoz majd. Az elmúlt napokban számos nagyobb rengés, szerdán 7,3-as erősségű rázta meg Japánnak ugyanezt a térségét. Hetvennyolc évvel ezelőtt, 1933-ban egy 8,1-es erősségű rengést követően a térségben háromezer ember halt meg.

Mi okozza a cunamit?

A cunamit tenger alatti földrengés (tengerrengés), vagy tenger alatti vulkánkitörés, esetleg tenger alatti vagy parti földcsuszamlások okozhatják. A cunamiról bővebben ebben a cikkünkben olvashat!

A földrengés híreit kövesse itt percről percre!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Új választások lesznek Észak-Macedóniában

Új választások lesznek Észak-Macedóniában

Mészárosék szerint tőzsdei visszaélés történhetett az Opus-részvényekkel

Mészárosék szerint tőzsdei visszaélés történhetett az Opus-részvényekkel

Orosz hackerek iráni álcába bújva támadták 20 ország szervezeteit

Orosz hackerek iráni álcába bújva támadták 20 ország szervezeteit

Miként ismerjük fel a kamuképeket?

Miként ismerjük fel a kamuképeket?

Megöltek egy nőt Pécsen

Megöltek egy nőt Pécsen

Előkerült André Kertész radiátora, közben pár francia fotográfusról kiderült, hogy magyar

Előkerült André Kertész radiátora, közben pár francia fotográfusról kiderült, hogy magyar