szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Japánban valaha mért legnagyobb, 9-es erősségű földrengés rázta meg március 11-én a szigetország északkeleti partvidékét, a rengés után pedig hatalmas szökőár öntötte el a part menti településeket. A katasztrófa során megsérült a fukusimai atomerőmű több reaktora is, két reaktorépületben robbanás történt és több alkalommal tűz ütött ki. Az erőmű dolgozói megpróbálják elkerülni a nukleáris katasztrófát. Kövesse az eseményeket percről percre a hvg.hu-n!

1 2 3 4 5 6 7
42
Sorrend megfordítása

Utolsó bejegyzés

Kedves Olvasóink! A japán földrengésről szóló hírfolyamunkat ezennel lezárjuk. A további fejleményekről a japán földrengés, illetve a fukusimai atomerőmű címkékre kattintva tájékozódhatnak.

Tokióban fertőzött az ivóvíz, 400 fok van az atomreaktorban

A tokiói hatóságok felszólították a főváros lakóit, hogy tartózkodjanak a vezetékes ivóvíz használatától, mert sugárzó jódizotópot találtak benne.

Közben folyamatosan emelkedik a hőmérséklet a fukusimai atomerőmű egyes reaktorában. A legfrissebb mérések szerint a hőmérséklet 399 Celsius fokra emelkedett, miközben a normális üzemi hőmérséklet 302 fok lenne - közölte a japán atomenergia ügynökség.

1749: újra él a segélyvonal

Szerdától hívható a 1749-es segélyvonal a japán természeti katasztrófa károsultjainak megsegítésére.

Új magyar nagykövetet érkezhet Japánba

Nagykövetjelölteket hallgatott meg kedden zárt ülésen az Országgyűlés külügyi bizottsága, a három misszióvezetői jelölt között volt a japán nagyköveti poszt várományosa is.

Nincs fennakadás a Clarion nagykátai gyárában

Japán földrengés: nincs fennakadás a Clarion nagykátai gyárában Jelenleg nincs hatással a részben japán alkatrészekből autómultimédiát gyártó Clarion Hungary Electronics Kft. működésére a szigetországban bekövetkezett katasztrófa - közölte a Pest megyében letelepedett japán cég.

A jód és a cézium a legveszélyesebb

A sérült japán atomreaktorokból szivárgó radioaktív sugárzással szennyezett spenót ijesztően hangzik, de nézzük a valóságot: még ha el is jutna belőle valamennyi a boltokba, Popeynek kellene lennünk, hogy annyit tudjunk enni, amennyi már káros.

Nem sérült az LCD-film gyártókapacitás, károk nélkül megúszták

A japán LCD-film gyártó vállalatok komolyabb károk nélkül vészelték át az ország történetének legnagyobb földrengését, viszont lehet, hogy vegyszer- és üzemanyag-ellátási gondokkal kell szembenézniük, ami negatív hatással lehet termelésükre és késztermékeik kiszállítására.

Ismét füstöl két reaktor, újabb utórengések rázták meg a környéket

Füst és gőz szállt fel reggel ismét a másfél héttel ezelőtti földrengésben megsérült japán Fukusima 1 erőmű két reaktorából. Az erőműben a kárelhárításon dolgozó munkások közül többen magas fokú sugárfertőzést szenvedtek - jelentette a Kyodo japán hírügynökség. A környéken több utórengés is volt kedden. (Független Hírügynökség)

A 20 legnagyobb természeti csapás

A 20 legnagyobb anyagi kárt okozó katasztrófa fele földrengés volt, de az Economist most közzétett listáján szerepel öt áradás és három hurrikán (a 2005-ös Katrina mellett az 1992-es Andrew és a 2008-as Ike). Szintén a legsúlyosabb költségekkel járó csapások között van még az 1988-as szárazság az Egyesült Államokban, amely közel 50 milliárd dolláros (a GDP 0,3 százalékára rúgó) kárt okozott, illetve az 1982-83-ban bekövetkezett indonéziai erdőtűz, amely a károk összegét tekintve szintén hozzávetőleg 50 milliárdos volt, ám ez az ország GDP-jének akkor 9,3 százalékát tette ki. De hol van a listán a japán földrengés és cunami?

Forráspont közelében a japán erőmű fűtőrúd-tárolója

Melegszik a fukusimai Daiicsi atomerőmű 2. blokkjából származó elhasznált fűtőelemek tárolására használt medence vize, s már majdnem forrásponton van.
1 2 3 4 5 6 7
42

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyítás

A japán cunami pusztítása - Nagyítás-fotógaléria

Japánban a valaha mért legnagyobb, 8,9-es erősségű földrengés után cunamiriadót rendeltek el. A víztömeg a szárazföld belseje felé áramlik, a halálos áldozatok száma folyamatosan emelkedik. Nagyítás-fotógalériánk a pusztító cunami útjáról.

Már egy sima kisbuszt is a Nürburgringen tesztelnek – videó

Már egy sima kisbuszt is a Nürburgringen tesztelnek – videó

Másfél millióra bírságolta a médiahatóság az RTL Klubot

Másfél millióra bírságolta a médiahatóság az RTL Klubot

Alaposan átértelmezték az oroszok a Mercedes-AMG GT-t

Alaposan átértelmezték az oroszok a Mercedes-AMG GT-t