szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint 450 ezer ember menekült el otthonából Elefántcsontparton az országot sújtó politikai erőszak miatt - közölte pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

Az ország gazdasági fővárosában, Abidjanban, a legutóbbi összecsapásokat követően az utcán heverő holttesteket kutyák eszik - mondta el a BBC-nek az UNHCR egyik szóvivője, aki szerint rendkívüli aggodalomra ad okot az elefántcsontparti humanitárius helyzet.

A nemzetközi közösség által a tavaly novemberi elnökválasztások győzteseként elismert Alassane Outtara a minap Nigériába látogatott, hogy segítséget kérjen riválisának, a hatalomhoz foggal-körömmel ragaszkodó Laurent Gbagbónak az eltávolításához. Az Afrikai Unió (AU) korábban jelezte, hogy Outtarát ismeri el az ország hivatalos vezetőjeként.

Több megfigyelő attól tart, hogy a nyugat-afrikai állam polgárháborúba fog süllyedni. Az UNHCR legfrissebb adatai szerint az ország déli részén található Abidjanban - amelynek nagy része a Gbagbóhoz hű erők ellenőrzése alatt áll - 370 ezren hagyták el otthonaikat, míg 77 ezren a szomszédos Libériába menekültek. Az ENSZ szakosított szervezete úgy látja, a nemzetközi figyelem most az észak-afrikai országokra összpontosul, s a világ nem vesz tudomást az Elefántcsontparton történő tragédiáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kockáztat a Mol-vezér, új választottja a neurobiológia

Kockáztat a Mol-vezér, új választottja a neurobiológia

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

Kiszivároghatott az SZFE új tanárainak névsora

Kiszivároghatott az SZFE új tanárainak névsora