szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fűtőrudak csak részlegesen deformálódtak, de úgy tűnik nem olvadtak össze, csökkent a veszélye annak, hogy újabb robbanás történjen. A lakosság körében jódot osztanak és védőzónát hoztak láétre a sérült atomerőművek körül, hogy megvédjék őket a radioaktív sugárzástól.

A japán földrengés miatt károsodott fukusimai atomerőmű hármas reaktoránál sem működik a vészhelyzeti hűtőrendszer - jelentette be a szigetország atombiztonsági ügynöksége. Ez az az atomerőmű, amelynek egy másik reaktora, az egyes már közvetlenül a földrengés után ugyanilyen helyzetbe került: itt azután szombaton - a kiszabadult hidrogén miatt - robbanás döntötte romba a reaktorépület betonburkolatát. A Fukusima-1 erőmű üzemeltetője, a Tokyo Electric Power Co (TEPCO) vasárnap bejelentette, megkezdték a gőz kieresztését a hármas reaktorból, hogy így csökkentsék az ott kialakult nyomást, s ezzel megakadályozzák a reaktort körbevevő védőburkolat bármiféle súlyos károsodását.  "Két dolgot csinálunk egyszerre: gőzt engedünk ki a reaktorból, s vizet engedünk be oda" - mondta Edano Jukio kormányszóvivő egy sajtóértekezleten. "A folyamat során szabadba jutó radioaktivitás annyira alacsony, hogy nem fenyegeti az emberek egészségét" - tette hozzá.
   
A radioaktivitási szint hasonló emelkedését tapasztalták az egyes reaktornál is, amikor az üzemeltetők szombaton onnan szintén gőzt engedtek ki a nyomás csökkentésére. Egyébként az egyes reaktornál a nyomáscsökkentési kísérlet során berobbant a kiszabadult hidrogén, s az lerombolta a reaktort övező betonépület tetejét, illetve falainak felső részét. De az atombiztonsági ügynökség szerint a robbanás nem károsította meg magát a reaktort körbevevő védőburkolatot. S hogy a hűtési folyamatot segítsék, a TEPCO időközben megkezdte az egyes reaktor feltöltését tengervízzel, illetve bórsavval.
   
Jukio szerint az egyes reaktornál végbemehetett a fűtőrudak részleges összeolvadása, s a mérnökök most vizet pumpálnak a hármas reaktorba, hogy ugyanezt ott megakadályozzák. Mint mondta, a hármas reaktornál a fűtőrudak esetleg részlegesen deformálódtak, de itt valószínűleg nem került sor összeolvadásra. Azt is közölte, hogy a hármas reaktornak otthont adó épületnél szintén fennáll egy robbanás kockázata (ahogy az szombaton az egyesnél történt), de valószínűtlen, hogy ez magát a reaktort körbevevő védőburkolatot is megkárosítaná. A japán hatóságok a Fukusima-1-es erőmű körül 20 kilométeres védőzónát hoztak létre, s egy közeli, másik atomerőműnél is életbe léptettek hasonló, 10 kilométeres övezetre vonatkozó intézkedést. Mintegy 140 ezer embert telepítettek ki a térségből, s az illetékesek arra készülnek, hogy jódot osszanak az érintetteknek, így védve őket a radioaktivitás káros hatásától.
   
Egy japán tisztségviselő szerint mintegy 190 ember volt az erőmű 10 kilométeres körzetében, amikor ott megemelkedett a radioaktivitás szintje. Huszonkét emberről bizonyosodott be, hogy sugárfertőzést szenvedtek. Az evakuálási központokba érkező kitelepítetteknél a radioaktivitás szintjét védőruhás szakemberek ellenőrzik. A Fukusima-1 (Daicsi) és a szomszédos Fukusima-2 (Daini) atomerőművekben egyébként összesen 7 forralóvizes reaktor állt le automatikusan a pénteki japán földrengés idején. A két atomerőmű három további reaktora pedig eleve állt, előre betervezett karbantartási munkálatok miatt. A hét reaktor jelenlegi állapota a következő:
   
Fukusima Daicsi:
    1-es reaktor - 460 Megawattos - feltöltik tengervízzel
    2-es reaktor - 784 Megawattos - arra készülnek, hogy csökkentsék a belső nyomást
    3-as reaktor - 784 Megawattos - vasárnap reggel megkezdték a belső nyomás csökkentését
   
Fukusima Daini:
    1-es reaktor - 1100 Megawattos - készen áll arra, hogy csökkentsék a belső nyomást
    2-es reaktor - 1100 Megawattos - készen áll arra, hogy csökkentsék a belső nyomást
    3-as reaktor - 1100 Megawattos - sikeresen lehűtötték
    4-es reaktor - 1100 Megawattos - készen áll arra, hogy csökkentsék a belső nyomást

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
100 millió dollárt ajánlott fel Elon Musk a legjobb szén-dioxid-kivonó eljárásért

100 millió dollárt ajánlott fel Elon Musk a legjobb szén-dioxid-kivonó eljárásért

Egy elfeledett tiltakozás: Paptanár, bankelnök és író és gróf is fellépett a svábok kitelepítése ellen

Egy elfeledett tiltakozás: Paptanár, bankelnök és író és gróf is fellépett a svábok kitelepítése ellen

Megszólalt az Újpesten megkéselt rendőr: "Nagyon köszönöm a kiállást mellettünk!"

Megszólalt az Újpesten megkéselt rendőr: "Nagyon köszönöm a kiállást mellettünk!"