szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Viszontkeresetet nyújtott be a vereckei magyar honfoglalási emlékmű lebontását követelve az illetékes kárpátaljai bírósághoz Oleg Kucin, a szélsőjobboldali Szvoboda párt Kárpátalja megyei szervezetének vezetője, a honfoglalási emlékjel 2011. február 19-i felgyújtásának egyik gyanúsítottja – írta szerdán a Kijevben megjelenő Ukrajina Moloda című napilap.

Kucin az interjúban elmondta, hogy keresetében az emlékmű lebontásának elrendelését követeli a bíróságtól. Megismételte korábban is hangoztatott álláspontját, miszerint „a Vereckei-hágón található létesítmény kezdettől fogva nem csupán a hatályos ukrán törvényeket sértette, hanem kifejezetten provokatív szándékkal épült”. A Szvoboda továbbra is úgy értékeli, hogy „a magyar birodalmi jelkép léte a Vereckei-hágónak azon a helyén, ahol 1939-ben tömegesen végeztek ki ukrán fegyveres ellenállókat, a társadalom nyílt megvetése, az ukrán nemzet iránti határtalan cinizmus és pimaszság megnyilvánulása” – tette hozzá.

A politikus azt is elmondta, hogy valószínűleg egy hónap múlva kezdődik a magyar emlékmű felgyújtásával kapcsolatos per, amelyben a bíróság garázdaság címén emel vádat az ügy három gyanúsítottja ellen. Kucin azonban úgy vélte, hogy az ügyészség még átminősítheti a vádat, s őt tényleges szabadságvesztésre ítélhetik, míg két társa valószínűleg felfüggesztett börtönbüntetést kap majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Biden egy sor rendeletet írt alá a járvány megfékezéséért

Biden egy sor rendeletet írt alá a járvány megfékezéséért

Ennél szokatlanabb előzést biztosan nehéz lenne találni - videó

Ennél szokatlanabb előzést biztosan nehéz lenne találni - videó

Az államé lesz a szombathelyi stadiont működtető cég

Az államé lesz a szombathelyi stadiont működtető cég