szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Barack Obama amerikai elnök arra kérte brit és francia szövetségesét csütörtök éjjel, hogy a hangolják össze Líbiával kapcsolatos lépéseiket miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa felhatalmazást adott a Moammer Kadhafihoz hű erők elleni katonai fellépésre.

A Fehér Ház közleménye szerint Obama Nicolas Sarkozy francia elnökkel és David Cameron brit kormányfővel egyetért abban, hogy Líbiának haladéktalanul be kell tartania a BT határozatát, amely a Líbia feletti légtérzár megteremtéséről és minden, a támadás által fenyegetett civil lakosság védelmében szükséges intézkedés meghozataláról rendelkezett.

A három politikus megállapodott abban is, hogy a következő cselekvési szakaszokban szorosan együttműködnek, és folytatják arab és más nemzetközi partnereikkel a közös munkát a BT-határozat érvényre juttatása érdekében.

Eközben Kanada jelezte, hogy hat CF-18-as típusú vadászgépet küld a líbiai légtérzárlat megvalósítására irányuló erőfeszítések támogatására - közölték csütörtökön kanadai tömegtájékoztatási eszközök. A CBC közszolgálati televízió értesülése szerint a CF-18-asokkal 120-200 kanadai katona is a térségbe érkezik. Támaszpontjuk valószínűleg Olaszországban lesz.

Grete Faremo norvég védelmi miniszter egy lapnak nyilatkozva bejelentette, hogy az észak-európai ország is részt vesz a Kadhafihoz hű erők elleni nemzetközi katonai műveletben. A miniszter a Verdens Gang című napilappal közölte: egyelőre korai lenne megmondani, hogy Norvégia milyen módon kapcsolódik be az akcióba, de repülőgépek oda vezénylése tűnik természetesnek. Hozzátette azonban, hogy ez alatt nem feltétlenül harci gépek bevetését kell érteni, hiszen a humanitárius műveletek is feltételezik gépek bevetését, légi szállítás céljából.  

Egy Bengáziban megjelenő ellenzéki újság "biztos" forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy Kadhafi ezredes minisztereit három hete Tripoliban lévő főhadiszállásán, az Azazíja laktanyában "tartja együtt". A kormánytagok már húsz napja nem hagyhatták el a támaszpontot, amelyet a líbiai biztonsági szolgálat emberi őriznek. A felkelés kezdetén két líbiai miniszter, a belügyi és az igazságügyi tárca birtokosa átállt az ellenzéki erők oldalára - emlékeztetnek rá megfigyelők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járványban az államé lett a Zuglói Filharmónia

A járványban az államé lett a Zuglói Filharmónia

Szlávik: Mindegyik engedélyezett vakcina hatékony

Szlávik: Mindegyik engedélyezett vakcina hatékony

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban