szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rekordérdektelenség mellett zajlott vasárnap Franciaországban a részleges helyhatósági választások első fordulója: a franciáknak alig 44 százaléka vonult az urnákhoz, hogy újraválassza a megyei tanácsok tagjainak mintegy felét.

Az első becslések szerint az ellenzéki Szocialista Párt (PS) a szavazatok 25-30 százalékával végzett az élen. A kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) 16-20 százalékot ért el, míg a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) a szavazatok 14-17 százalékát szerezte meg. A kommunistákat és a Baloldali Pártot tömörítő Baloldali Frontra a választóknak 8-10 százaléka szavazott. Hasonló eredményt értek el a Zöldek.

A francia megyék közül jelenleg 58-ban a baloldal van többségben, a többi 42-öt a jobboldal irányítja. A közvélemény-kutatások szerint a kormánypárti többség mintegy húsz megyében nagyon törékeny, s azok is a szocialisták irányítása alá kerülhetnek a második fordulóban, amelyet jövő vasárnap tartanak.

"A Nemzeti Front nagy előretörést hajtott végre. Ez az első lépés az iránt a nagy megújulás iránt, amelyre honfitársaink vágynak" - kommentálta pártja eredményét Marine Le Pen, az FN elnöke. A közvélemény-kutatások szerint a szélsőjobboldal vezetőjének esélye van arra, hogy jövőre bejusson az elnökválasztás második fordulójába a szocialista jelölt oldalán, maga mögé utasítva az első fordulóban a jelenlegi államfőt.

A helyhatósági választásokon várható kormánypárti vereség ellenére Nicolas Sarkozy előre jelezte: a jobboldal nem köt szövetséget az FN-nel, s amennyiben ezt bármelyik UMP-s jelölt megteszi, azonnal kizárják a pártból.

Martine Aubry, a Szocialista Párt főtitkára viszont a kormány elleni büntetőszavazásként értékelte az eredményt, s arra kérte a franciákat, hogy a második fordulóban még inkább támogassák az ellenzéket, így fejezve ki a "változás iránti igényüket".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Le Monde: Magyarország egyre inkább Kína fő hídfőállása Európában

Le Monde: Magyarország egyre inkább Kína fő hídfőállása Európában

Nyugdíjas orvosok foglaltak el egy bezárt kórházat Olaszoszágban - videó

Nyugdíjas orvosok foglaltak el egy bezárt kórházat Olaszoszágban - videó

Gulácsi nyáron csapatot válthat

Gulácsi nyáron csapatot válthat