szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kisebségbe került a fehér bőrű lakosság az Egyesült Államok legnépesebb városában és vonzáskörzetében: a 2010-es népszámlálás szerint a 19 milliós New York-i metropoliszban csupán a polgárok 49,6 százaléka rendelkezik európai gyökerekkel, míg a többség fekete bőrű, ázsiai és mindenekelőtt latin-amerikai bevándorló vagy azok leszármazottja - írta hétfőn a The New York Times című napilap.

Az újság említést tett a tíz évvel korábbi cenzus eredményéről is: akkor még 54,3 százalék volt az Európából származók aránya a "Nagy Alma" lakosságán belül. Az Egyesült Államokban az, hogy a fehér bőrűek tartoznak a kisebbséghez, eddig csak a latin-amerikaiak által közismerten sűrűn lakott déli és nyugati országrészekben volt megfigyelhető.

A tavaly végzett népszámlálás adatai szerint egyedül két kerületben, Brooklynban és Manhattanben emelkedett a fehérek aránya, míg a fekete bőrű New York-iak száma 2000-hez képest szinte mindegyik városrészben csökkent. Az amerikai metropoliszban viszont egyre több ázsiaival találkozni, de még ennél is jobban növekszik a latin-amerikaiak aránya: New York öt fő kerületében (Manhattan, Brooklyn, Bronx, Queens, Staten Island) a lakosság 29 százalékát teszik ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!