szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

A Simpson-családot sugárzó német televízió a Japán atomkrízis miatt nem adja le az amerikai rajzfilmsorozat atombalesetekkel foglalkozó részeit - közölte hétfőn a televízió szóvivője. Azt is hozzátette, hogy eddig nem találtak problémás epizódokat. Hasonló lépéseket tettek svájci és osztrák televíziók is. A sorozat egyik producere erre reagálva közölte: "teljesen megérti", hogy most nem akarják leadni az érintett részeket.

A Pro7 német kereskedelmi televízió ellenőriz minden részt, és nem adják le azokat, amelyekben nukleáris katasztrófa a szatíra tárgya - közölte a televízió szóvivője, az AFP francia hírügynökséggel. A szóvivő elmondása szerint eddig még egy rész bemutatását sem tolták el egy későbbi időpontra.

Az ORF osztrák közszolgálati televízió viszont két részt már le is vett a műsorról, nyolc rész bemutatását pedig elhalasztották - írta a Hollywood Reporter című amerikai filmipari szaklap.

A legendás rajzfilmsorozat családfője, Homer Simpson biztonsági felügyelőként dolgozik a városi atomerőműben, ahol rendszeresen elalszik munka közben, és figyelmetlensége visszatérő poénnak számít. A Springfield Atomerőmű már többször is közel került a leolvadáshoz, és legalább egyszer már felrobbant.

A sorozat egyik producere az Entertainment Weekly (EW) című amerikai lapnak nyilatkozva elmondta: "teljesen meg tudja érti", ha néhány részt nem adnak le, a japán atomkrízis miatt. Al Jean emlékeztetett arra, hogy a szeptember 11-ei terrortámadás után nem adtak el egy négy évvel korábban készült, New York-ban játszódó részt, mert szerepelt benne a támadásban lerombolt World Trade Center.

Jean közlése szerint a sorozatot készítő cég az amerikai televízióknak átadott egy listát azokról a részekről, amelyek a japán katasztrófa árnyékában érzéketlennek tűnhetnek. Ez megszokott gyakorlatnak számít hasonló helyzetekben - írta cikkében az EW.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!