szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A megválasztott elefántcsontparti elnököt támogató erők támadást indítottak az ország legnagyobb városa ellen, hogy elűzzék onnan a hatalmához ragaszkodó, ám a tavalyi választáson alulmaradt korábbi államfőt.

Hétfőn a déli órákban több tucat jármű hajtott be Abidjanba, megrakva Alassane Ouattara fegyvereseivel. Ők alkotják az előőrsét annak a jelentős kontingensnek, amely a város északi elővárosaiban gyülekezik, hogy "végső támadást" intézzen Laurent Gbagbo csapatai ellen. A fegyveresek parancsnoka, Issiaka Ouattara a brit hírügynökségnek elmondta: négyezer ember tartozik alá, plusz további ötezer, akik már benn vannak a városban. Véleménye szerint 48 óra alatt meg fogják tisztítani Abidjant Gbagbo embereitől.

A francia kormány bejelentette, hogy további 150 katonát küld Elefántcsontpartra a polgári lakosság védelme érdekében. Ezzel 1650-re emelkedik a nyugat-afrikai országban állomásozó francia katonák száma. Az egykori francia gyarmaton mintegy 12 ezer francia állampolgár él. Abidjan utcáin napok óta francia katonák járőrőznek, és ők tartják ellenőrzésük alatt a város repülőterét is.

Az Európai Bizottság hétfőn felhívással fordult Ouattarához és Gbagbóhoz, mindkét politikust a polgári lakosság megkímélésére szólítva fel. Vasárnap óta Abidjanban tartózkodik az ENSZ emberi jogi megbízottja. Ivan Simonovic azzal a feladattal érkezett, hogy fölmérje a helyzetet az országban, miután a múlt héten több száz embert mészároltak le Elefántcsontpart nyugati részében. A vérengzésért Ouattara fegyvereseit teszik felelőssé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ami a cinkéknek jó, az a vízi madarakra veszélyes – itt a téli etetési útmutató

Ami a cinkéknek jó, az a vízi madarakra veszélyes – itt a téli etetési útmutató

Biden hivatalosan is megnyerte az elnökválasztást Michiganben

Biden hivatalosan is megnyerte az elnökválasztást Michiganben

A jegybank már több mint 800 milliárd forintot tolt bele az államadósságba

A jegybank már több mint 800 milliárd forintot tolt bele az államadósságba