szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A március 11-i japán cunami hullámai egészen Észak-Amerika nyugati partjáig jutottak, s ott kisebb szökőár is keletkezett, amely több embert elsodort. Egyikük testét Kaliforniától egészen Oregonig vitte el az ár – jelentette a Reuters.

Dustin Douglas Webert az észak-kaliforniai Crescent City közeléből akkor ragadták el a 2,5 méteres hullámok, amikor két társával fotókat készített a tengerárról. Testét hetekkel balesete után eltűnésének helyétől 440 mérföldre (mintegy 700 kilométerre) találták meg járókelők az oregoni tengerparton Astoria város mellett – közölte Eugene Gray a körzetben illetékes Egészségügyi Vizsgálati Iroda munkatársa, aki elmondta, hogy a férfi azonosítása a fogazata alapján sikerült. A 25 éves férfi holttestét visszaszolgáltatták a családjának.

A tengeráram erejére jellemző, hogy a Japánból származó különféle roncsok és hulladék, háztartási eszközök, uszadék fa valósággal beterítették Washington, Oregon és Kalifornia álam partjait. A tisztogatás legalább egy, de lehet, hogy három évet is igénybe vesz. Az amerikai partokról visszaforduló áramlás a törmelék jelentős részét visszavitte Hawaii felé szállította, sőt azon is túl vissza Ázsiába. A tengeráramlás és a szél játékától függően a cunami pusztításának maradékai és emlékeztetői még évekig keringhetnek a tengereken.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyítás

Eltűnt az élet a fukusimai erőmű közeléből – Nagyítás-fotógaléria

A hetvenezer fős Odaka városa volt a legközelebbi település a megsérült fukusimai erőműhöz. A nukleáris baleset után teljes lakosságát evakuálták, Odaka Pripjatyhoz hasonló szellemvárossá változott. Életnek szinte nyoma sincs az utcákon, nem is valószínű, hogy a lakosság egyhamar visszatérhet a radioaktív sugárszennyezett területre. David Guttenfelder, az AP hírügynökség fotósa a romeltakarítást végző katonákkal járta be a kihalt területet.

MTI Világ

A Kelet-kínai-tengerre figyel Peking

Tengeri megfigyelőrendszert épít ki Kína a Kelet-kínai-tenger alatt, a 40 millió jüan (1,14 milliárd forint) értékű projekt öt éven belül készülhet el - jelentette be a kivitelezésért felelős illetékes szerdán Sanghajban.

MTI / hvg.hu Világ

Videó: 7,4-es erősségű földrengés Japánban

Helyi idő szerint csütörtök este röviddel fél tizenkettő után 7,4-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti részét, a japán hatóságok cunamiriadót hirdettek, de ezt később lefújták. Ez volt a legerősebb utórengés a márciusban bekövetkezett 9-es erősségű földmozgás óta.

Zentai Péter Interjú

Halló! Hol lesz legközelebb a japánihoz hasonló méretű földrengés?

A világ egyik legtekintélyesebb földrengés előrejelző intézete, a potsdami GeoForschungszentrum kutatói 70 százalékos valószínűséget adnak, hogy belátható időn belül szinte „fölrobban” a 13 milliós metropolisz, Isztambul. A hvg.hu-nak nyilatkozó programvezető tudós, Frederik Tilmann a csapata által kidolgozott számítási modell alapján állítja: a legborzalmasabb rengések éppenséggel a világ legsűrűbben lakott övezeteiben fognak bekövetkezni.

Tudósok bírálják Elon Muskot, amiért chipet rakott egy majom agyába

Tudósok bírálják Elon Muskot, amiért chipet rakott egy majom agyába

Letiltotta a francia Bitche város oldalát a Facebook, mert káromkodásnak hitte a nevét

Letiltotta a francia Bitche város oldalát a Facebook, mert káromkodásnak hitte a nevét

Összeverekedett két panda Szecsuanban, 17 percig gyűrték egymást - videó

Összeverekedett két panda Szecsuanban, 17 percig gyűrték egymást - videó