szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyészségének szilárd bizonyítékai vannak arra nézve, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető emberiesség elleni bűncselekményeket követett el - közölte a Reutersnek adott interjúban Luis Moreno-Ocampo, az ICC főügyésze.

"Szilárd bizonyítékaink vannak arra, hogy a konfliktus elején civileket gyilkoltak" - mondta Moreno-Ocampo, s felhívta a figyelmet arra, hogy a fegyvertelen civilek meggyilkolása emberiesség elleni bűnténynek minősül. Hozzátette, szintén szilárd bizonyítékok vannak arra, hogy a Kadhafi-rezsim elkövette az üldöztetés bűntényét is: ez alatt egyebek mellett az emberek tömeges letartóztatása és megkínzása értendő, illetve az, hogy a hatóságok eltűntették azokat az embereket, akik újságírókkal beszéltek vagy demonstráltak.

Moreno-Ocampo közölte, hogy az ügyészségnek "sok bizonyítéka" van e két bűncselekmény elkövetésére. Jelezte, hogy hamarosan öt líbiai személy elleni körözés kiadását fogja kérelmezni, de neveket nem árult el. A hágai főügyész szerdán tesz jelentést erről az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

Moreno-Ocampo szerint az ügyészség vizsgálja azoknak az állításoknak a helytállóságát is, amelyek szerint a lázadók afrikai feketebőrűeket támadtak, akikről azt hitték, hogy Kadhafi zsoldosai. Azokat a vádakat is vizsgálja, hogy a Kadhafihoz hű fegyveresek nőket erőszakoltak meg, és ennek elősegítése érdekében Viagra potencianövelő tablettát is kaptak, illetve  kazettás bombákat vetettek be a civilek lakta területeken.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Halálra gázolt a vonat egy nőt Dorognál

Halálra gázolt a vonat egy nőt Dorognál

Késes támadás történt Frankfurtban

Késes támadás történt Frankfurtban

Müller Cecília: A második oltás hevesebb reakciót válthat ki, de aggodalomra nincs ok

Müller Cecília: A második oltás hevesebb reakciót válthat ki, de aggodalomra nincs ok