szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kiállított képek Schild Tamás díjnyertes fotói a magyarországi cigányságról, a portrék a cigány lét hétköznapjait, személyiségrajzait mutatják.

Járóka Lívia (Fidesz) európai parlamenti képviselő szervezésében Schild Tamás cigányportréiból nyílt kiállítás kedd este az EP brüsszeli épületében, Híd a jövőbe címmel. A romaügyi és diszkrimináció-ellenes rendezvénnyel a szervezők a hátrányos helyzetű gyermekek jogaira is szeretnék felhívni a figyelmet. 

Járóka Lívia a tárlat megnyitóján elmondta, hogy a rendezvényt azon önkéntesek iránti főhajtásként is szervezték, akik hosszú ideje munkálkodnak a szegények, elesettek és kitaszítottak helyzetének javításán. A kiállított képek Schild Tamás díjnyertes fotói a magyarországi cigányságról, a portrék a cigány lét hétköznapjait, személyiségrajzait mutatják. A fotóművész elmondása szerint őt a képein szereplő emberek nyíltsága, önmaguk és sorsuk őszinte vállalása ragadta meg.

A rendezvényen fellépett mások mellett a főként értelmi fogyatékosokkal foglalkozó Zsirai Otthon lakóiból és a a soproni Líceum Színtársulat tagjaiból alakult Komédiás Integrált Színház (Komisz) is, amelynek tagjai roma és nem roma színészek. Bartokos Tamás, a társulat művészeti vezetője - Járóka Lívia bevezetőjéhez kapcsolódva - azt hangoztatta, hogy fontos, hogy a társadalom tagjai egymásba tudjanak kapaszkodni.

Jana Hainsworth, a gyermekek jogainak védelmére koncentráló Eurochild nemzetközi szervezet főtitkára egyebek között arra mutatott rá, hogy a gyermekek védelme befektetés a jövőbe is. Ivan Ivanov, a Roma Információs Iroda igazgatója a kiállítást bizonyítéknak mondta arra, hogy az uniós intézmények már nem csupán figyelnek a romák problémáira, hanem cselekedni is próbálnak. 

Viviane Reding alapjogi EU-biztos hivatalát Viviane Hoffmann helyettes kabinetfőnök képviselte, aki kiemelte, hogy az uniós végrehajtó szervezet számára is kiemelt célkitűzés a roma gyermekek védelmezése és integrációjuk segítése, hiszen ők sokszor továbbra is halmozottan hátrányos helyzetben vannak. A portrékat a parlamenti kiállítást követően, május második felétől az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős főigazgatóságán állítják ki június végéig.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!