szerző:
MTI

A kiállított képek Schild Tamás díjnyertes fotói a magyarországi cigányságról, a portrék a cigány lét hétköznapjait, személyiségrajzait mutatják.

Járóka Lívia (Fidesz) európai parlamenti képviselő szervezésében Schild Tamás cigányportréiból nyílt kiállítás kedd este az EP brüsszeli épületében, Híd a jövőbe címmel. A romaügyi és diszkrimináció-ellenes rendezvénnyel a szervezők a hátrányos helyzetű gyermekek jogaira is szeretnék felhívni a figyelmet. 

Járóka Lívia a tárlat megnyitóján elmondta, hogy a rendezvényt azon önkéntesek iránti főhajtásként is szervezték, akik hosszú ideje munkálkodnak a szegények, elesettek és kitaszítottak helyzetének javításán. A kiállított képek Schild Tamás díjnyertes fotói a magyarországi cigányságról, a portrék a cigány lét hétköznapjait, személyiségrajzait mutatják. A fotóművész elmondása szerint őt a képein szereplő emberek nyíltsága, önmaguk és sorsuk őszinte vállalása ragadta meg.

A rendezvényen fellépett mások mellett a főként értelmi fogyatékosokkal foglalkozó Zsirai Otthon lakóiból és a a soproni Líceum Színtársulat tagjaiból alakult Komédiás Integrált Színház (Komisz) is, amelynek tagjai roma és nem roma színészek. Bartokos Tamás, a társulat művészeti vezetője - Járóka Lívia bevezetőjéhez kapcsolódva - azt hangoztatta, hogy fontos, hogy a társadalom tagjai egymásba tudjanak kapaszkodni.

Jana Hainsworth, a gyermekek jogainak védelmére koncentráló Eurochild nemzetközi szervezet főtitkára egyebek között arra mutatott rá, hogy a gyermekek védelme befektetés a jövőbe is. Ivan Ivanov, a Roma Információs Iroda igazgatója a kiállítást bizonyítéknak mondta arra, hogy az uniós intézmények már nem csupán figyelnek a romák problémáira, hanem cselekedni is próbálnak. 

Viviane Reding alapjogi EU-biztos hivatalát Viviane Hoffmann helyettes kabinetfőnök képviselte, aki kiemelte, hogy az uniós végrehajtó szervezet számára is kiemelt célkitűzés a roma gyermekek védelmezése és integrációjuk segítése, hiszen ők sokszor továbbra is halmozottan hátrányos helyzetben vannak. A portrékat a parlamenti kiállítást követően, május második felétől az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős főigazgatóságán állítják ki június végéig.  

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lekapták Gruevszkit az Anker közben

Lekapták Gruevszkit az Anker közben

James Bond alkoholista – állapították meg a tudósok

James Bond alkoholista – állapították meg a tudósok

Az Animal Cannibals újra összehozta a rapszövetkezetet - klippremier

Az Animal Cannibals újra összehozta a rapszövetkezetet - klippremier

Megkérdeztük a kitiltott ellenzékit, mivel vívta ki Kövér haragját

Megkérdeztük a kitiltott ellenzékit, mivel vívta ki Kövér haragját

Julia Roberts "lyukait" dicsérte meg véletlenül egy New York-i lap

Julia Roberts "lyukait" dicsérte meg véletlenül egy New York-i lap

Oroszországban, mivel mással oltanának egy kocsit, mint hógolyókkal – videó

Oroszországban, mivel mással oltanának egy kocsit, mint hógolyókkal – videó