szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Obama a felelős ártatlanok ezreinek haláláért, ő volt az, aki megcsúfolta az iszlám és valamennyi vallás alapvető értékeit" - írta a német kancellár szóvivője a Twitteren.

Kínos helyzetbe hozta szóvivője a német kancellárt Oszama bin Laden megölésével kapcsolatban. A Süddeutsche Zeitung keddi beszámolója szerint ugyanis Steffen Seibert előző nap reggelén a twitteren villámgyorsan kívánta közzétenni Angela Merkelnek a halálhírrel kapcsolatos mondandóját. A túlzott gyorsaság azonban megbosszulta magát, mert a közösségi portálon a kancellár következő üzenete volt olvasható: "Obama a felelős ártatlanok ezreinek haláláért, ő volt az, aki megcsúfolta az iszlám és valamennyi vallás alapvető értékeit."

A szóvivő nem sokkal később észrevette a hibát, és az üzenetet törölte. Mivel azonban az internet nem tartalmaz radírt, a kancellár szavai feltartóztathatatlanul jutottak el a rövid üzenetekből álló twitteres szolgáltatás számtalan felhasználójához. A fogyasztók - mint a lap írta - azonban megértőnk bizonyultak. Néhányan viccelődtek ugyan, hangoztatva, hogy a szóvivő életének "legsikeresebb" twitter-üzenetét fogalmazta meg, a többség azonban azzal vigasztalta őt, hogy ilyen hiba bárkivel előfordulhat.

Az újság szerint egyébként valóban nem a német kancellár szóvivője volt az egyetlen, aki izgalmában hasonló hibát követett el, és az Oszama nevet az Obama névvel cserélte fel. Az ARD televízió tekintélyes terrorizmus-szakértője például elemzésében a terrorista vezér helyet többször is az amerikai elnököt említette, de minden alkalommal helyesbített.

Emellett még a Süddeutsche Zeitung szerint az amerikai Fox News televízió is belesült a dolgokba, és első gyorshírei között azt jelentette, hogy "Obama bin Laden halott". Ez azonban az Egyesült Államokban a németországinál is nagyobb bakit jelenthetett - írta a német újság.

A Fox News is bakizott
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lantos Gabriella: Jó az orosz vakcina, de az engedélyezése politikailag motivált

Lantos Gabriella: Jó az orosz vakcina, de az engedélyezése politikailag motivált

Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában

Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában

Ma aláírják a megállapodást a 2021-es minimálbérről, kétszer emelkedhet idén

Ma aláírják a megállapodást a 2021-es minimálbérről, kétszer emelkedhet idén