szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy 1915-ben megjósolt nagy földrengéstől tartva számos olasz menekült el Rómából. Tudósok szerint a félelemnek semmi alapja sincs.

Óriási földrengéstől pánikolnak a rómaiak. A munkahelyeken minden ötödik ember szabadságot kért. Sokan a gyermekeiket is kivették az iskolából, és távoztak az olasz fővárosból. A földrengés-pánikot az újságok is annyira komolyan vették, hogy túlélési útmutatókat publikáltak földrengés esetére - írja a Daily Telegraph.

A közösségi médiában terjedő pánik egy szeizmológus jóslatára vonatkozik, aki 1915-ben megjósolta, hogy ezen a napon, 2011 május 11-én nagy földrengés fogja sújtani Rómát. Az 1979-ben elhunyt tudós még életében azt állította, hogy több másik földrengést is előre megjósolt. 1923-ban például Olaszország középső részére jelzett földmozgást a következő év január 2-ára, és a jóslatával csak két napot tévedett. A tudós úgy gondolta, hogy a földmozgások a bolygók, a nap és a hold mozgásának következményei, ezért pontosan megjósolhatóak előre.

Az szeizmológusok ugyanakkor kijelentették, hogy ezek a teóriák minden tudományos bizonyítást nélkülöznek és nincs semmi bizonyíték arra, hogy a földmozgások előre megjósolhatóak lennének. Alessandro Amato szeizmológus szerint semmi bizonyíték nincas rá, hogy május 11-én földrengés érje Rómát. A kutató szerint arra van lehetőség, hogy az említett napon átlagosan harminc rengés érje az egész országot magát, de ez normális Olaszországban, ahol két jelentős törésvonal és többműködő vulkán miatt magas a földrengésveszély.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Svájcban a gazdag családok gyerekeinek a fele szakmunkásképzőbe megy

Svájcban a gazdag családok gyerekeinek a fele szakmunkásképzőbe megy

A halottak napját idézi meg a Trafóban a Fran Palermo

A halottak napját idézi meg a Trafóban a Fran Palermo

Szerdán visszavonják a budapesti maszkszabályokat

Szerdán visszavonják a budapesti maszkszabályokat