szerző:
MTI

Nem járna túl sok veszteséggel, ha a szlovákiai magyarok a magyar állampolgárság felvétele után elveszítenék szlovák állampolgárságukat. Csak az útlevelük bánná, mert a különféle juttatások az állampolgárság elvesztése után is járnának - írja az Új Szó című pozsonyi magyar napilap szerdán.

"Ha valaki a szlovák állampolgársági ellentörvényre fittyet hányva úgy dönt, kérelmezi az egyszerűsített magyar honosítást, a szlovák állampolgárság elvesztését nem feltétlenül kell, hogy megérezze. Újdonsült magyar állampolgárként ugyanis majdnem ugyanolyan jogokkal rendelkezhetünk Szlovákiában, mint annak előtte" - állítja a lap. 

A szlovák állampolgárság elvesztése miatt nem foszthatnak meg senkit sem a nyugdíjától, sem a szociális juttatásoktól - tájékoztatta a lapot a Szociális Biztosító. "A nyugdíjjogosultság megítélésénél és a szociális juttatások esetében az állampolgárság nem feltétel" – állítja Jana Duriacová, a Szociális Biztosító sajtóosztályának igazgatója. Kitért arra is, hogy az állampolgárság elvesztése a munkanélküliek esetében sem von maga után változásokat. "Az állampolgárságot a munkanélkülieknek járó juttatások megítélésénél sem vesszük figyelembe. Ha az illető meghatározott ideje fizeti a járulékokat a biztosítónak, megkapja a munkanélküli segélyt" – magyarázta. 

A tartózkodási engedély automatikusan jár. Az állampolgárság elvesztésével érvénytelenné válik a szlovák személyi igazolvány és az útlevél (a honosítással magyar útlevelet kapunk), amely az állandó lakhelyről szóló okmány is egyben. Ennek hiányában viszont tartózkodási engedélyre van szükség. Tartózkodási engedély nélkül három hónapig tartózkodhatnak Szlovákia területén idegen állampolgárok, utána szükséges valamilyen jogalapot szerezni az itt-tartózkodásra. A visszahonosított szlovákiai magyarok esetében ez sem kell, hogy problémát jelentsen - nyilatkozta Lancz Attila, a Fórum Kisebbségkutató Intézet mellett működő Jogsegélyszolgálat munkatársa. "Az állandó, vagyis meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyt a jelenlegi törvények értelmében mindenki megkaphatja, aki legalább öt éve állandó lakhellyel rendelkezik az ország területén" – hangsúlyozta a jogász. 

A hatóság ez esetben csak akkor utasíthatja el a kérelmet, ha az illetőt nemkívánatos személynek minősítik. Kizárólag a magyar állampolgársága miatt viszont nem minősíthetnek valakit nemkívánatos személynek - állítja Lancz Attila. "Hátrányba egyetlen téren kerülhetünk: szlovák állampolgárság híján nem dolgozhatunk a köz- és államigazgatásban, a belügy kötelékében" - zárja írását az Új Szó.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Soros: Orbán szupergonosza lettem

Soros: Orbán szupergonosza lettem

Most akkor lőttek a plázáknak, vagy van remény a túlélésre?

Most akkor lőttek a plázáknak, vagy van remény a túlélésre?

Mindkét irányból tilos volt a behajtás, nem érdekelte, meghalt az utasa

Mindkét irányból tilos volt a behajtás, nem érdekelte, meghalt az utasa

Az Iszlám Állam négy terroristájával végeztek szaúd-arábiai katonák

Az Iszlám Állam négy terroristájával végeztek szaúd-arábiai katonák

A berlini utcákon nagy csata dúl az éjszaka királya címért

A berlini utcákon nagy csata dúl az éjszaka királya címért

Ötmillióba is fájhat a húsvéti ittas vezetés

Ötmillióba is fájhat a húsvéti ittas vezetés