szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legkevesebb 353-an sebesültek meg vasárnapra virradóra Kairóban, amikor palesztinokat támogató tüntetők több ezres tömege gyűlt össze az izraeli nagykövetségnél - közölte hétfőn az egyiptomi egészségügyi minisztérium.

A tiltakozók a Facebook közösségi portálon közzétett felhívásra vonultak a külképviselet épületéhez, ahol a hétfő hajnalig tartó megmozduláson elégettek egy izraeli zászlót, Izrael-ellenes jelszavakat skandáltak, követelték a nagykövet távozását és a nagykövetség bezárását. A rendőrség szerint az agresszív tüntetők megpróbálták megrohamozni az épületet. Ekkor a rendőrök éles lőszerrel figyelmeztető lövéseket adtak le.

Ezzel szemben az az ifjúsági szervezet, amely meghatározó szerepet játszott a Hoszni Mubarak elnök távozására vezető népfelkelés szervezésében, úgy vélte, hogy a megmozdulás civilizált volt, a rendfenntartó erők erőszakos fellépése nem indokolható. 

Vasárnap a palesztinok nemzeti katasztrófájukról, a nakbáról, vagyis Izrael állam 1948-as megalakulásáról emlékeztek meg. Összetűzések voltak ki az izraeli rendfenntartó erők és palesztin tüntetők között Izrael határain. Az incidensekben legalább 15 palesztin meghalt, és csaknem kétszáz megsebesült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!