szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Feltehetően házilag barkácsolt robbanószerkezetet találtak az ír hadsereg bombaszakértői a II. Erzsébet angol királynő első írországi látogatására készülő Dublin közelében - jelentette a BBC és a Sky News.

A Sky News szerint a feltehetően amatőrök által készített szerkezet működőképes lehetett volna. A bombára az ír főváros mellett található Maynooth-ban bukkantak egy Dublinba tartó buszon. A szerkezetet később a tűzszerészek ellenőrzött környezetben felrobbantották. Az ír rendőrség szerint nem változtatják meg a királynő útjával kapcsolatos biztonsági terveket.

Tegnap a brit rendőrség olyan bejelentést kapott, amely szerint bombát helyeztek el London belvárosában is. A bejelentés - amely a Sky News értesülései szerint ír köztársasági szakadároktól származott és kódolt üzenetet tartalmazott - nem adta meg sem a bomba pontosabb helyszínét, sem pedig esetleges felrobbantásának időpontját - közölte a Reuters egy rendőrségi közleményre hivatkozva.

Az angol királynő az ország történetében először utazik Írországba, az út sokak szerint az északír békefolyamat, illetve a brit-ír kapcsolatok fejlődésének szimbolikus lépése lehet. A négynapos látogatás alatt az ír hatóságok szerint mintegy négyezren vesznek részt a helyszínek biztosításában, illetve a biztonsági előkészítésben - írja a BBC.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!