szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Dmitrij Medvegyev orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden telefonon tárgyalt egyebek mellett egy Fehéroroszországnak nyújtandó hitelről. Lukasenka Minszkben közölte: 6 milliárd dollárról van szó, míg Moszkvában egy forrás azt mondta, egymilliárdos hitelről, valamint a Beltransgaz Rt. ellenőrző csomagjának megvásárlásáról.

©
Lukasenka szerint a hatmilliárdból 3,1 a hitel, a fennmaradó összeg a később szállítandó fehérorosz áruk előre történő kifizetése. Egy az orosz hatalmi struktúrákhoz közelálló forrás ezzel ellentétben azt közölte Moszkvában, hogy Moszkva Minszk anyagi támogatása kapcsán a Beltransgaz fehéroroszországi gázszállítási rendszer ellenőrző részvénycsomagjának megvásárlását vizsgálja: egymilliárd dolláros hitelről és a Beltransgaz Gazprom általi megvásárlásáról van szó. Minszk áprilisban jelentette be, hogy eladja a Beltransgazban tartott 50 százalékos állami részt. A Gazprom 2007-2010 között  2,5 milliárd dollárért megvásárolta a gázszállítási rendszer részvényeinek 50 százalékát. Előzőleg az ABN-Amro bank a Beltransgaz piaci értékét ötmilliárd dollárra becsülte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!