szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A mexikói Los Zetas drogkartell két fegyveresét megölték, egyet pedig foglyul ejtettek hétfőn a guatemalai biztonsági erők, feltételezhetően abból a bandából, amely a hétvégén több mint kéttucat parasztot mészárolt le Guatemela északi részén, Petén tartományban.

Az akciót Santa Elena városában hajtották végre a biztonsági erők, s a több órás tűzharcban egy ügynök is megsebesült. A hatóságok azt feltételezik, hogy a két halott és foglyul ejtett társuk részt vett a közeli, Los Cocos nevű mezőgazdasági birtokon elkövetett gyilkosságokban. A rendőrök vasárnap e tanyán 27 mezőgazdasági munkás holttestére bukkantak, valamennyiükkel golyó végzett, s egy kivételével minden áldozatukat lefejezték a gyilkosok. Az áldozatokat még csak alig felét azonosították - három kiskorú is, illetve két nő is van köztük -, de valószínűsítik, hogy mind a birtokon dolgoztak, amely Haroldo Waldemar León Lara tulajdona, akit viszont egy nappal előbb, szombaton gyilkoltak meg Flores külvárosában, Petén tartományban. 

©

León Lara földbirtokos Juan José León - alías "Juancho León" - testvére volt, aki Guatelama keleti részének kábítószerpiacát uralta egészen 2008-ig, amikor a Los Zeta klán bérgyilkosai tíz társával együtt megölték. A guatemalai rendőrség feltételezése szerint a szombati gyilkosság is a mexikói kartell számlájára írandó. A guatemalai rendőrség szerint a hétvégi gyilkosságokat egy 30-40 fős csoport hajtotta végre: gyilkosok után hajtóvadászatot indítottak, s a határőrizetet is megerősítették.

©
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!