szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Doberdóban részt vesz az ott elesett katonák emlékére rendezett koszorúzáson, majd Ljubljanában jelenlegi és korábbi szlovén vezető politikusokkal tárgyal a magyar házelnök.

Kétnapos látogatásra az olaszországi Doberdóba, majd Szlovéniába utazik Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán. Doberdóban részt vesz az ott elesett katonák emlékére rendezett koszorúzáson, majd Ljubljanában jelenlegi és korábbi szlovén vezető politikusokkal tárgyal - közölte az Országgyűlés sajtófőnöke hétfőn az MTI-vel.

©

A házelnök, akit útjára elkísér Pintér László fideszes és Nyikos László jobbikos képviselő, továbbá Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, szerdán az első világháborús csata helyszínén részt vesz az isonzói csatákban elhunyt hősök emlékének szentelt, 2009 májusában felavatott  Magyar Kápolnában rendezett megemlékezésen - olvasható Altorjai Anita közleményében. Az isonzói csatákban (Doberdó település az Isonzó folyó közelében található)százezer magyar katona halt meg.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a Doberdónál az 1915-1916-os ütközetekben elesett katonák emlékére tavaly decemberben szervezett zarándokutat az Emberi Méltóság Tanácsa, a záró megemlékezés keretében átadták azt a márvány Krisztus-szobrot, amelyet 90 éve mentett ki egy Doberdó-környéki leomló templomból egy honvéd alezredes; a szobrot a kápolnában helyezték el.

Doberdói látogatása előtt a házelnök Lendván találkozik a szlovéniai magyarság politikai vezetőivel, és megbeszélést folytat a város polgármesterével, Anton Balazekkel. Csütörtökön Kövér László Ljubljanában tárgyal szlovén kollégájával, Pavel Gantarral. A házelnök találkozik a szlovén parlament Európa-ügyi bizottságával, külügyi bizottságával és a magyar baráti csoporttal. Ezt követően udvariassági látogatást tesz Borut Pahor miniszterelnöknél, majd találkozik Janez Jansa volt miniszterelnökkel, a vezető ellenzéki párt, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnökével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új gamertelefonnal rukkolhat ki a Redmi, ebben már a legújabb Dimensity lapka dolgozhat

Új gamertelefonnal rukkolhat ki a Redmi, ebben már a legújabb Dimensity lapka dolgozhat

Kutatók szerint border collie méretűek voltak a T-rex-bébik

Kutatók szerint border collie méretűek voltak a T-rex-bébik

A kutya vacsorája: a zárva tartás nagy átrendeződést hoz a vendéglátós piacon

A kutya vacsorája: a zárva tartás nagy átrendeződést hoz a vendéglátós piacon