szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az indiai miniszterelnök, Manmohan Szingh Addisz-Abebában, Etiópia fővárosában az India-Afrika csúcsértekezletet követő sajtótájékoztatón, kedden elmondta, hogy szorosabb együttműködés elősegítése érdekében India három év alatt 5 milliárd dollárnyi támogatást ad afrikai országoknak.

A miniszterelnök elmondta: új bővülési fázisba lépett Afrika, amely valamennyi feltétellel rendelkezik, hogy a világ egyik növekedési pólusává váljon.

Az indiai-afrikai együttműködés egyedülálló, gyökerei a közös történelemből táplálkoznak, közös küzdelmünkből a gyarmatosítók, az apartheid, a szegénység, a betegség, az írástudatlanság és az éhezés ellen - tette hozzá.

Az indiai kormány a segélytől azt reméli, hogy könnyebben juthat kereskedelmi megállapodásokhoz. Afrika jelentős nyersanyag- és energiakinccsel rendelkezik, amely alkalmas lehet a fejlődő indiai gazdaság szükségleteinek kielégítésére.

Szingh tájékoztatása szerint további 700 millió dollárt adhatnak új intézmények létrehozására és oktatási programokra, 300 millió dollárt egy új, Etiópiát Dzsibutival összekötő vasútvonal megépítésére, 2 millió dollárt pedig az Afrikai Unió Szomáliai békefenntartó műveleteinek finanszírozására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!