szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hét olasz tudós és szakértő ellen gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emeltek vádat szerdán, mert nem figyelmeztettek a háromszáz halálos áldozatot követelő 2009-es földrengésre. A védelem visszautasítja a vádat, mondván, lehetetlenség megjósolni a földrengéseket.

Giuseppe Romano Gargarella bíró úgy rendelkezett, hogy a kormány "nagy veszélyek bizottsága" tagjainak szeptember 20-án L,Aquilában kell bíróság elé állniuk. Az olasz média honlapjain idézik a bírót, aki szerint a vádlottak "pontatlan, hiányos és ellentmondásos információkat" adtak a lakosság által észlelt, az április 6-i földrengést hónapokkal, hetekkel megelőző kisebb földrezgésekről. A 6,3 erősségű földrengésben 308 ember halt meg a középkori városban és annak környékén.

A védelem szerint, mivel földrengéseket nem lehet megjósolni, ezért értelmetlen az a vád, hogy a polgári védelem szakértői és a tudósok mulasztást követtek el, mert nem kongatták meg a vészharangot egy nagy földrengés közeledéséről. Mindenesetre - érvel az egyik ügyvéd - a bizottság "egyszer se nyugtatta meg a kedélyeket azzal, hogy nincs veszély".

A közelmúltbeli pusztító japán földrengés után sok szakértő nyilatkozott úgy, hogy bár a földmozgást nem lehet megjósolni, ha érzékeny műszerek jelezték volna a rengést megelőző morajt, akkor időben kiadhattak volna figyelmeztetést, ami sok emberéletet menthetett volna meg. L,Aquila esetében az országos polgári védelem vezetője fölkérte a nagy veszélyek bizottságát, hogy adjon értékelést a több hónapja tartó földmozgásokról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Földrengés volt Törökországban: egy halott

A közép-európai idő szerint éjjel negyed 12-kor regisztrált földrengés epicentruma Simav település közelében volt Kutahya tartományban, Ankarától 300 kilométerre nyugatra.

Négymillió beoltottnál jöhet a teljes kulturális nyitás

Négymillió beoltottnál jöhet a teljes kulturális nyitás

Az állat mindig riasztó sikolyt hallat, csak az ember kiált örömében

Az állat mindig riasztó sikolyt hallat, csak az ember kiált örömében

Leszúrta unokáját egy férfi Hajdúsámsonban

Leszúrta unokáját egy férfi Hajdúsámsonban