szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Négy Apache típusú támadó helikoptert vet be Líbiában a brit kormány, a NATO újabb légitámadást hajtott végre csütörtök éjjel Tripoliban.

Nagy-Britannia eddig Tornado, illetve Typhoon harci repülőgépekkel vett részt a Kadhafi-rezsim elleni beavatkozásban. A Downing Street szóvivője szerint azonban az Apache helikopterekkel mód nyílik lakott területeken belüli "kisebb" célpontok elleni precíziós támadásokra. A brit kormány hivatalosan továbbra sem jelentette ki, hogy a támadási célpontok között szerepelne személyesen Moammer el-Kadhafi líbiai vezető, a brit fegyveres erők vezérkari főnöke azonban a minap úgy vélekedett, hogy "szabályos" lenne Kadhafi megölése, ha a líbiai vezető katonai célpont elleni támadás következtében halna meg.

Sir David Richards tábornok a The Sunday Telegraph című tekintélyes vasárnapi brit konzervatív lapnak a múlt héten kijelentette: a nemzetközi hadikoalíció ugyan nem veszi közvetlenül célkeresztjébe Kadhafit, ám ha a líbiai vezető éppen egy olyan parancsnoki és irányító központban tartózkodik, amelyet NATO-támadás ér, és ennek következtében életét veszti, az a líbiai hadműveletekre kidolgozott szabályok keretein belül lenne. Sir David az interjúban kijelentette azt is, hogy a NATO-nak komolyan meg kellene fontolnia a kijelölt célpontok szélesítését, olyan infrastrukturális létesítményeket is bevonva a támadási célok körébe, amelyek a Kadhafi-rezsimet segítik.

Kadhafi már "menekülőben van"

A vezérkari főnök nem nevezte meg e lehetséges újabb célpontokat, ugyanakkor kijelentette, hogy még intenzívebbé kell tenni a hadműveleteket a rezsimre nehezedő nyomás fokozása végett, különben felmerülhet annak kockázata, hogy Kadhafi hatalmon marad. A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal szóvivőjének csütörtök esti nyilatkozata szerint azonban Kadhafi már "menekülőben van". A BBC közelebbről nem azonosított hírszerzési forrásokat idézve olyan értesülést közölt, hogy Kadhafi "kórházról kórházra vándorol" Tripoli térségében, abban bízva, hogy az egészségügyi intézményekben nem éri támadás.

David Cameron brit miniszterelnök a héten, Barack Obama amerikai elnökkel tartott közös londoni sajtótájékoztatóján kijelentette: a Líbia ügyében hozott ENSZ-határozat nem a rendszerváltozást célozza, hanem a polgári lakosság védelméről szól, azonban "nehéz elképzelni" a vonatkozó, 1973-as számú biztonsági tanácsi határozat végrehajtását Kadhafi hatalmon maradása esetén.

Obama, aki II. Erzsébet királynő vendégeként tett kétnapos állami látogatást Londonban, ugyanerről a kérdésről a sajtóértekezleten azt mondta: a líbiai katonai akciónak most már megvan az ahhoz szükséges "lendülete", hogy ha a szövetségesek "továbbra is a jelenleg követett irányban haladnak", akkor Kadhafi végül kénytelen lesz távozni.

Újabb NATO-légitámadás

Eközben a NATO újabb légitámadást hajtott végre csütörtök éjjel Tripoliban, és találat érte a Moammer el-Kadhafi líbiai vezető főhadiszállását és rezidenciáját magába foglaló erőd valamelyik részét - jelentette egy tudósító a városból. Az okozott károkról és esetleges áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

A Kadhafihoz hű erők tüzérsége nem sokkal korában hevesen lőtte a felkelők kezén lévő Miszrátát. A felkelők egy szóvivője sajtóértekezletet tartott, amelyen elmondta, hogy három társukat megölte a városban egy aknagránát. Aznap négy kilométernyit előretörtek nyugat felé, megsemmisítették a kormányerők egy lőszerraktárát, majd visszavonultak korábbi vonalaik mögé. Egyelőre nem céljuk, hogy nyugat felé haladjanak, és elfoglalják Zlitan várost - tette hozzá.

Az Európai Unió egy neve elhallgatását kérő tisztségviselője közölte, hogy Al Hadi Hadeiba, Líbiának az EU-hoz és a Benelux-államokhoz delegált nagykövete az unió tisztségviselőivel folytatott hosszas tárgyalások eredményeképpen megszakította a kapcsolatait a Kadhafi-rezsimmel és dezertált, már nem képviseli Tripolit. A lépést üdvözölte Catherine Ashton, az EU külpolitikai főképviselője. Egy európai diplomata pedig "nehézsúlyú" líbiai diplomataként jellemezte Hadit.  Az észak-afrikai ország elleni nemzetközi hadjárat kezdete óta sok líbiai diplomata dezertált már.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy ember meghalt, ketten megsérültek egy lövöldözésben Long Islanden

Egy ember meghalt, ketten megsérültek egy lövöldözésben Long Islanden

Music Hungary: A zeneipar nincs megmentve, a támogatások elégtelenek

Music Hungary: A zeneipar nincs megmentve, a támogatások elégtelenek

Aranyos játéknak tűnt az app, valójában pénzes kaszinó működött benne

Aranyos játéknak tűnt az app, valójában pénzes kaszinó működött benne