szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Danilo Türk szlovén államfő kedden idő előtti választásra vagy alapos kormányátalakításra szólított fel, mert a nyugdíjreformról tartott hétvégi népszavazáson megbukott a kabinet indítványa.

Sajtóértekezletén arra a kérdésre, hogy a kormányátalakítás miniszterelnök-cserét is jelenthet-e, Türk azt felelte: "nem lehetnek tabuk, senkinek a személyét se szabad kizárni a kormányátalakításról szóló vitából".

A referendumon a választók elutasították Borut Pahor miniszterelnök kormányának azt a tervét, hogy fokozatosan felemelik a nyugdíjkorhatárt. Jelenleg a nyugdíjjogosultság legkorábbi időpontja nők esetében 57, férfiak esetében 58 év, s ezt akarják fokozatosan felemelni 65 évre. Két másik törvényre is nemet mondtak - az egyik a feketemunka visszaszorítására, a másik arra vonatkozott, hogy a szocialista Jugoszlávia idejéből származó titkosszolgálati archívumok anyagának egy része zárva maradjon-e a közvélemény előtt. Türk szerint a népszavazás azt bizonyítja, hogy a kormánynak csekély a támogatottsága, a szavahihetősége megingott.

Az elnök az ország gazdasági helyzetéről is beszélt, s cáfolta a kormányfőnek azt a korábbi állítását, amely szerint a nyugdíjreform elmaradása esetén Szlovéniának szüksége lesz az EU pénzügyi segítségére."Szlovénia költségvetési hiányának urai vagyunk, az államadósság sokkal kisebb, mint (a válságban lévő) országokban, és nincs alapja annak, hogy ez az állapot romoljon" - jelentette ki Danilo Türk.

Borut Pahor a népszavazási kudarc után nem adta jelét annak, hogy le akar mondani, s közölte, hogy kormánya a stabilitás biztosítása érdekében a közkiadások korlátozására és a 2011-es költségvetés felülvizsgálatára készül.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!