szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hamarosan újra Közép-Európa lesz az európai gazdasági növekedés motorja – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken montenegrói hivatalos látogatásán.

A világgazdasági válság elmúltával visszaáll az a krízis előtti helyzet, hogy Közép-Európa adja majd az Európai Unió gazdasági növekedésének nagy részét – mondta a magyar kormányfő, miután Podgoricában tárgyalt montenegrói hivatali partnerével, Igor Luksiccsal.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, össze kellene kapcsolni két sikertörténetet: Közép-Európáét és Montenegróét. Magyarország szeretné, ha ez a Balti-tengertől kiinduló leendő nagy növekedési övezet lenyúlna egészen az Adriáig, és Montenegrót is magában foglalná - mondta. Ehhez az kell, hogy Montenegró csatlakozzon az Európai Unióhoz, ami nemcsak az adriai ország érdeke, ez az EU érdeke is – mondta. A magyar kormányfő a térség egyik legígéretesebb államának nevezte Montenegrót, és méltatta a Szerbiától 2006-ban különvált adriai ország által az elmúlt években elért haladást.

©

Ugyanakkor kitért arra is: Magyarország után ismét egy, a bővítés mellett elkötelezett állam, Lengyelország lesz az év második felében az Európai Unió soros elnöke. Ha Montenegró elmulasztja kihasználni ezt a félévet, nem lehet tudni, kínálkozik-e még egyszer ilyen jó lehetőség – mondta. Hozzátette, hogy a montenegrói politikai erőknek megegyezésre kell jutniuk olyan kérdésekben, amelyeknek a rendezése elengedhetetlen ahhoz, hogy az ország megkezdhesse a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval. Konkrétan megemlítette a montenegrói választási törvényt, amelyet módosítani kell, mert ellentétes az ország alkotmányával, a montenegrói parlamenti pártoknak azonban egyelőre nem sikerült megállapodniuk erről. A törvény módosításához kétharmados többség szükséges.

A montenegrói kormányfő elmondta, Montenegró július végéig elvégzi azokat a feladatokat, amelyeket a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges, Brüsszelnek benyújtott cselekvési tervben vállalt. Igor Luksic méltatta Magyarországot, amiért Budapest segíti a nyugat-balkáni országok EU-integrációját: Nagyra értékelte a Montenegróban eszközölt jelentős magyar befektetéseket, egyúttal további beruházásokra biztatta a magyar vállalatokat. Orbán Viktor Podgoricában tárgyal Filip Vujanovic montenegrói elnökkel, majd délután befejezi montenegrói hivatalos látogatását, és hazautazik Magyarországra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!