szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Sme című szlovák liberális lap csütörtöki kommentárja szerint várható, hogy a magyar európai uniós elnökség befejezése után "jelentősen megerősödik Magyarország bírálata".

"Orbánék kedvenc állítása, miszerint csak Szlovákiával rosszak a kapcsolataik, kezdi érvényét veszteni. Budapest uniós elnökségének befejezése után várhatóan jelentősen megerősödik Magyarország bírálata" - olvasható az Orbánék szomszédai című kommentárban. Peter Morvay, a szerző megemlíti azt a bírálatot, amelyet Borut Pahor szlovén kormányfő fogalmazott meg az Orbán-kormány címére. Orbánék ezt azzal utasították vissza, hogy az európai baloldal újabb kísérletéről van szó a magyar kormány lejáratására. "Rövidesen meglátjuk, kinek van igaza, a magyar elnökségből már csak egy hét van hátra" - jegyzi meg a lap.

©

Morvay rámutat: megromlott a viszony Budapest és Bukarest között is, mégpedig Románia tervezett új adminisztratív felosztása kapcsán, amely megbontaná a székelyföldi magyarság egységét. Semjén Zsolt kormányfőhelyettes ezt azonnal a Ceuasescu-diktatúra idején uralkodó állapotokhoz hasonlította, és Budapesten bekérették a külügyminisztériumba a román nagykövetet. "El kell mondani, hogy Semjénnek most valamiben kivételesen igaza van. Az új adminisztratív beosztást érintő román tervek hasonló szellemben fogantak, mint a mai szlovákiai megyék határai: világosan látható az az igyekezet, hogy megosszák az ottani magyarokat még annak árán is, hogy új, értelmetlen régiókat alakítanak ki" - hívja fel a figyelmet a szerző.

"A székelyek részét képezik a romániai magyar kisebbségnek, s az terület, amelyen élnek, egy valóban létező területi egység. Csakhogy furcsa, ha egy Románia belsejében lévő régió Brüsszelben Magyarország képviseletének épületében nyitja meg saját képviseletét. Más dolog, hogy a román kormány elutasítja Székelyföld elismerését, s a terület felosztásának tervei is erről szólnak" - állítja Morvay. Szerinte elmondható, hogy Magyarország és szomszédainak kapcsolatai kezdenek visszatéri a normális mederbe. "Bár nem mindig Budapest hibás, de többnyire igen" - jegyzi meg Morvai, s úgy véli, Budapest folyamatosan öngólokat lő, mint most a Velencei Bizottság magyar alkotmánnyal kapcsolatos állásfoglalásának elutasításakor. "A szomszédsági kapcsolatokban mindenesetre érdekes időszak vár ránk, és Budapest mindent megtesz annak érdekében, hogy számára ez ne legyen könnyű" - zárja eszmefuttatását a Sme című napilapban Peter Morvay.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: Mindenki suhan el mellettünk, pedig dolgozunk

Doku360: Mindenki suhan el mellettünk, pedig dolgozunk

Az iPhone 13 kijelzője alatt térhet vissza a Touch ID

Az iPhone 13 kijelzője alatt térhet vissza a Touch ID

Béremelés volt az Aldinál, az áruházvezetők kezdő bére bruttó 600 ezer forint lett

Béremelés volt az Aldinál, az áruházvezetők kezdő bére bruttó 600 ezer forint lett