szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Levélben fordult az Amerikai Magyar Szövetség (AHF) Benjamin Cardin demokrata párti amerikai szenátorhoz, aki a múlt héten a Kongresszusi Közlönyben Magyarországgal kapcsolatos nyilatkozatot tett közzé.

Az 1906-ban alakult szövetség a keddi keltezésű levél szerint aggodalommal és megrökönyödéssel fogadta a szenátor Magyarországon veszélyben van a demokrácia című nyilatkozatát, mert úgy ítéli meg, hogy annak több megállapítása indokolatlan, s mert a nyilatkozat annak kapcsán született, hogy Budapesten felavatták Ronald Reagan néhai amerikai elnök szobrát és a Tom Lantos Intézetet.

Az ifj. Koszorús Ferenc elnök által aláírt levél megállapítása szerint Benjamin Cardin felemás érzelmekkel viseltetik a tavalyi demokratikus választás eredménye, a Fidesz kiemelkedő többsége iránt, amelyről a szenátor azt írta, hogy "nem feltétlenül rossz" egy olyan térségben, amelyben a belpolitikai viszálykodás rendszeresen megbénítja a kormányokat. 

Az Amerikai Magyar Szövetségnek az a megingathatatlan véleménye, hogy egy olyan országról, amelynek szabadságát évtizedekre elvették a tankok erejével, s az élet minden területén, így a sajtóban is jelen lévő titkosrendőrökkel, csak objektív, igazságos és kiegyensúlyozott ítéletet szabad mondani, olyat, amely a tényeken alapszik, nem pedig általánosításokon és találgatásokon. Benjamin Cardin azonban ahelyett, hogy nyilatkozatában konkrét példákat hozna fel  a média szabadságának megsérüléséről, csupán megjegyzi, hogy az új médiatörvényt "fel lehet használni a bíráló média és a nyilvános viták elhallgattatásához". 

A levél részletesen felsorolja, hogyan sértik meg Szlovákiában és Romániában a magyar kisebbség jogait annak kapcsán, hogy a szenátor nyilatkozatában szóvá tette "a térség más országaival szemben barátságtalan" magyar kormányzati politikát.

Az Amerikai Magyar Szövetség végezetül azt kéri a szenátortól, hogy fogadja az amerikai magyar közösség képviselőit, hogy megvitassák a demokrácia állapotát a kelet-közép-európai térségben. A szervezet szükségesnek tartja azt is, hogy Romániát és Szlovákiát toleráns társadalom kialakítására ösztönözzék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Új sajtótörvényt hozhat a brit médiabotrány

A brit sajtószabályozásra, valamint a politika és a sajtó kapcsolatára is kiterjedő vizsgálatot jelentett be szerdán David Cameron miniszterelnök az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotránya nyomán, amelybe Rupert Murdoch sajtómágnás globális médiabirodalmának legnagyobb brit vasárnapi lapja keveredett bele magántelefonok tömeges lehallgatásával.

MTI Világ

Obama tovább tárgyal az adósságplafon emeléséről

Szerdán, az egymást követő negyedik napon is folytatódnak a tárgyalások Barack Obama amerikai elnök és a képviselőház többségi, republikánus frakciójának képviselői között az amerikai költségvetési adósságplafon emeléséről.

MTI Világ

Az ukrán titkosszolgálat őrizetbe vette a volt krími elnököt

Őrizetbe vette Jurij Meskov volt krími elnököt Jaltában az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU). Meg nem erősített értesülések szerint Meskov július 2-án tért vissza a Krímbe, tizenhat évi távollét után. Egyes értesülések szerint egész idő alatt Moszkvában tartózkodott.

Huszonegy bányász rekedt 1200 méter mélyen egy kínai bányában

Huszonegy bányász rekedt 1200 méter mélyen egy kínai bányában

Az oroszoknak nem tetszik, ahogy a nyugat beszél a vakcinákról

Az oroszoknak nem tetszik, ahogy a nyugat beszél a vakcinákról

Egyre nagyobb a káosz Észak-Írországban

Egyre nagyobb a káosz Észak-Írországban