szerző:
MTI

Levélben fordult az Amerikai Magyar Szövetség (AHF) Benjamin Cardin demokrata párti amerikai szenátorhoz, aki a múlt héten a Kongresszusi Közlönyben Magyarországgal kapcsolatos nyilatkozatot tett közzé.

Az 1906-ban alakult szövetség a keddi keltezésű levél szerint aggodalommal és megrökönyödéssel fogadta a szenátor Magyarországon veszélyben van a demokrácia című nyilatkozatát, mert úgy ítéli meg, hogy annak több megállapítása indokolatlan, s mert a nyilatkozat annak kapcsán született, hogy Budapesten felavatták Ronald Reagan néhai amerikai elnök szobrát és a Tom Lantos Intézetet.

Az ifj. Koszorús Ferenc elnök által aláírt levél megállapítása szerint Benjamin Cardin felemás érzelmekkel viseltetik a tavalyi demokratikus választás eredménye, a Fidesz kiemelkedő többsége iránt, amelyről a szenátor azt írta, hogy "nem feltétlenül rossz" egy olyan térségben, amelyben a belpolitikai viszálykodás rendszeresen megbénítja a kormányokat. 

Az Amerikai Magyar Szövetségnek az a megingathatatlan véleménye, hogy egy olyan országról, amelynek szabadságát évtizedekre elvették a tankok erejével, s az élet minden területén, így a sajtóban is jelen lévő titkosrendőrökkel, csak objektív, igazságos és kiegyensúlyozott ítéletet szabad mondani, olyat, amely a tényeken alapszik, nem pedig általánosításokon és találgatásokon. Benjamin Cardin azonban ahelyett, hogy nyilatkozatában konkrét példákat hozna fel  a média szabadságának megsérüléséről, csupán megjegyzi, hogy az új médiatörvényt "fel lehet használni a bíráló média és a nyilvános viták elhallgattatásához". 

A levél részletesen felsorolja, hogyan sértik meg Szlovákiában és Romániában a magyar kisebbség jogait annak kapcsán, hogy a szenátor nyilatkozatában szóvá tette "a térség más országaival szemben barátságtalan" magyar kormányzati politikát.

Az Amerikai Magyar Szövetség végezetül azt kéri a szenátortól, hogy fogadja az amerikai magyar közösség képviselőit, hogy megvitassák a demokrácia állapotát a kelet-közép-európai térségben. A szervezet szükségesnek tartja azt is, hogy Romániát és Szlovákiát toleráns társadalom kialakítására ösztönözzék.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Új sajtótörvényt hozhat a brit médiabotrány

A brit sajtószabályozásra, valamint a politika és a sajtó kapcsolatára is kiterjedő vizsgálatot jelentett be szerdán David Cameron miniszterelnök az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotránya nyomán, amelybe Rupert Murdoch sajtómágnás globális médiabirodalmának legnagyobb brit vasárnapi lapja keveredett bele magántelefonok tömeges lehallgatásával.

MTI Világ

Obama tovább tárgyal az adósságplafon emeléséről

Szerdán, az egymást követő negyedik napon is folytatódnak a tárgyalások Barack Obama amerikai elnök és a képviselőház többségi, republikánus frakciójának képviselői között az amerikai költségvetési adósságplafon emeléséről.

MTI Világ

Az ukrán titkosszolgálat őrizetbe vette a volt krími elnököt

Őrizetbe vette Jurij Meskov volt krími elnököt Jaltában az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU). Meg nem erősített értesülések szerint Meskov július 2-án tért vissza a Krímbe, tizenhat évi távollét után. Egyes értesülések szerint egész idő alatt Moszkvában tartózkodott.

Tényleg szép lehet majd: újabb koncepcióvideó a Samsung Galaxy S10-ről

Tényleg szép lehet majd: újabb koncepcióvideó a Samsung Galaxy S10-ről

Hamarabb árulják a OnePlus 6T-t, mint ahogy bejelentik?

Hamarabb árulják a OnePlus 6T-t, mint ahogy bejelentik?

Óceánmentő ötlet: az IKEA felhasználná termékeiben a műanyag hulladékot

Óceánmentő ötlet: az IKEA felhasználná termékeiben a műanyag hulladékot

Trump fenyegetőzése sem állítja meg az USA-ba tartó hondurasi menekülők menetét

Trump fenyegetőzése sem állítja meg az USA-ba tartó hondurasi menekülők menetét

Feszítővágóval szabadítottak ki egy sofőrt a tűzoltók

Feszítővágóval szabadítottak ki egy sofőrt a tűzoltók

Mosolyra hangolva: teszten a Citroen C3 Aircross

Mosolyra hangolva: teszten a Citroen C3 Aircross