szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hat francia baloldali politikus jelezte eddig, hogy jelölteti magát a jövő évi elnökválasztásra, azaz megméreti magát a Szocialista Párton (PS) belül októberben megrendezésre kerülő előválasztáson.

A felmérések szerint a legnagyobb francia ellenzéki párt jelenlegi és korábbi vezetőjének, a 60 éves Martine Aubry-nak és az 56 éves Francois Hollande-nak van a legnagyobb esélye arra, hogy indulhasson a jobboldali jelölttel szemben, aki feltehetőn Nicolas Sarkozy jelenlegi elnök lesz. Az államfő várhatóan csak az év végén vagy a jövő elején jelenti be, hogy ismét indul az elnökválasztáson.

Rajtuk kívül Ségolene Royal, a 2007-es elnökválasztás baloldali vesztese, valamint a fiatalabb generációból Manuel Valls, Evry polgármestere és Arnaud Montebourg, Saone-et-Loire megye tanácsának elnöke jelentette be, hogy versenybe száll az elnöki székért. Utolsó pillanatban Jean-Michel Baylet szenátor, a szocialistákkal szövetséget alkotó kis baloldali formáció, a Baloldali Radikális Párt elnöke is közölte, hogy jelölteti magát.

Nicolas Sarkozy
©

Dominique Strauss-Kahnnak, a Nemzetközi Valutalap volt vezérigazgatójának két hónappal ezelőtti letartóztatását követően a franciák azt remélték, hogy amennyiben az addig a legnépszerűbbnek számító francia baloldali politikus tisztázza magát a New York-i bíróság előtt, elnökjelöltként térhet vissza a francia politikai életbe. A politikus jelöltsége azonban egyre valószínűtlenebbnek tűnik, annak ellenére, hogy párttársai nem zárták ki Strauss-Kahn visszatérését, amennyiben a manhattani ügyészség az augusztus 1-jére halasztott újabb bírósági meghallgatáson ejti a vádakat. A pártvezetetés mindenesetre jelezte, hogy a szerda éjféli határidő Strauss-Kahnra nem vonatkozik, azaz ő később is jelentkezhet.

A hivatalos baloldali jelöltet - amerikai mintára - a PS október 9-én és 16-án megrendezésre kerülő kétfordulós előválasztásán jelöli ki. Ezen egy elvi nyilatkozat aláírása után és 1 euró hozzájárulás fejében minden baloldali érzelmű francia állampolgár szavazhat. A szocialisták legalább egymillió résztvevőre számítanak, s azt remélik, hogy a megválasztott elnökjelölt a baloldali bázis biztos támogatásával indulhat az elnökválasztáson.

Tartani lehet azonban attól, hogy a megosztott ellenzéki párton belül az elnökjelöltségért folyó kampány nyilvános csatározássá válik a riválisok között, amelyet később Sarkozy a saját javára fordíthat. A felmérések egyelőre azt mutatják, hogy a két legesélyesebb szocialista jelölt már az első fordulóban maga mögé utasíthatja a jelenlegi államfőt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!