szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A "cinizmust és egy diktátor elszigeteltségét" illusztrálja a francia külügyminisztérium szerint Moammer Kadhafi líbiai vezető előző esti beszéde, amelyben Nicolas Sarkozy francia államfőt "háborús bűnösnek" nevezte.

Romain Nadal külügyi szóvivő pénteken arra emlékezetett, hogy Kadhafi és a rezsim két másik vezetője ellen elfogatóparancsot adott ki a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság emberiesség elleni bűncselekmények elkövetése miatt.

Kadhafi azt mondta, hogy "a háborús bűnös Sarkozy beszennyezte a francia nemzet történelmét, és lerombolta Franciaországnak Líbiával és a muzulmán országokkal kiépített kapcsolatait". "Nem francia, a népnek száműznie kell ezt a bűnözőt, aki nem is francia. Menjen haza Magyarországra!" - tette hozzá a líbiai vezető a hangszórókon közvetített beszédében.

"Ez egy szellemileg visszamaradott ember" - folytatta a líbiai vezető, hozzáfűzve, hogy Sarkozy keresztes hadjáratot folytatva Líbia ellen, országát egy vesztes háborúba sodorta.

"Ezek a kijelentések egy diktátor elszigeteltségét és cinizmusát illusztrálják, aki folytatja a líbiai nép lemészárlását és akinek nincs más lehetősége, mint hogy visszavonul" - fogalmazott a külügyi szóvivő párizsi sajtótájékoztatóján.   

Tripoli szerint a NATO légicsapásaiban - amelyet Franciaország Nagy-Britanniával közösen kezdeményezett - az elmúlt  négy hónapban 1100 polgári személy vesztette életét, és 4500-an megsérültek. Párizs nem titkolja, hogy a líbiai vezető távozását előfeltételnek tekinti a háború befejezéséhez.

Kadhafi
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyen készít fel az érettségire az ismert matektanár

Ingyen készít fel az érettségire az ismert matektanár

Tíz évvel a japán cunami után ismét járni kezdett egy buddhista templom órája

Tíz évvel a japán cunami után ismét járni kezdett egy buddhista templom órája

Ötödházzal vállal München Eb-rendezést

Ötödházzal vállal München Eb-rendezést