szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az oslói kormánynegyedben hét ember halt meg, sokan megsebesültek a pénteki robbantás után. Egy a norvég fővároshoz közeli szigeten rendőrnek öltözött ámokfutó lőtt le több mint nyolcvan embert, főleg fiatalokat. Gyanúsítottként elfogtak egy norvég férfit, Anders Behring Breiviket, meghallgatása jelenleg is tart.

Hatalmas robbanás történt Oslo belvárosában, a kormány épületeinél. Egy férfit időközben elfogtak, aki az oslói robbanások és az Utoya szigetén történt mészárlás helyszínén is feltűnt. A férfi norvég, a neve Anders Behring Breivik, és már le is tartóztatták a szigeten, ahol fel nem robbant bombákat is találtak a hatóságok. (a vg.no a férfi fényképét is közölte)

A szigeten már 85 halottat talált a rendőrség, amely egyes hírek szerint a magányos elkövető teóriáját vizsgálja és tartja valószínűnek. A BBC egyik forrása azonban akár több merénylőt sem tart kizártnak, főleg az Utoya szigetén lezajlott mészárlás során.

Túlélőket és további holttesteket keresnek a vízimentők a sziget körül. További fotókhoz kattintson a képre!
©

Az Utoyán letartóztatott elkövetőt felismerték egyes szemtanúk az oslói robbantásnál is, amelyben heten haltak meg, és nagyon sokan megsebesültek. A szigeten elfogott, szőke és magas, 32 éves norvég férfi oslói lakásában házkutatást tartottak. Utoyán a norvég munkáspárt tartott ifjúsági találkozót. A norvég sajtó arról ír, hogy a feltételezett elkövető szélsőjobboldali beállítottságú lehetett. Korábban a Facebookról is törölték effajta megnyilvánulásai miatt a 32 éves férfit. (jelenlegi profilja már csöndesebb, csak hat barátja van)

Anders Behring Breivik, a feltételezett elkövető
©

A vízbe ugrottakra is lőtt

A gyilkos rendőrruhában volt; odahívta magához a táborozókat, és ezután végzett velük - mondták el a péntek délután a norvég fővárostól nem messze, Utoya szigetén elkövetett vérengzés túlélői. Az egyik táborozó, Elise egy megbeszélésről jött ki, amikor lövéseket hallott. Meglátott egy rendőrt, és már azt hitte, biztonságban van, amikor észrevette, hogy a férfi elkezd lőni a fiatalokra, akiket előzőleg odahívott magához, majd azt kiabálta, hogy mindenkinek meg kell halnia. "Először a szigeten lőtte le az embereket, utána célba vette azokat, akik a vízbe vetették magukat" - idézte fel.

"Döbbent és síró embereket láttam, ugyanakkor sokuk másokról gondoskodott - nyilatkozta a BBC-nek a helyszínen járó Jonas Gahr Stoere norvég külügyminiszter. - Az emberek összegyűltek. Azok, akik életben találták a szeretteiket és azok is, akik még keresték. A szolidaritás és az emberiesség ideje volt ez, ami közelebb hozta egymáshoz az embereket. A politika majd később jön, az ráér."

Hatalmas robbanás volt Oslóban

A vérengzés előtt a norvég fővárosban robbantás történt, melynek nyomán a miniszterelnöki hivatal ablakai betörtek, az olajügyi minisztérium épülete kigyulladt. A norvég lapok a kormányzati negyedet háborús övezethez hasonlították, mint írták, hatalmas volt a káosz. A rendőrség még szombat hajnalban sem tudta megmondani, hogy honnan származott a pusztító hatású bomba.

Az oslói magyar nagykövetségtől a hvg.hu annyit tudott meg, hogy a diplomáciai képviseletet a norvég hatóságok egyelőre nem értesítették arról, hogy magyarokat érintett volna a robbanás. A detonáció következményeiről sem kaptak olyan tájékoztatást, ami magyarokra vonatkozott volna.

Pokolgép robbant Oslóban - Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Egy Oslóban élő magyar elmondta a hvg.hu-nak, hogy 15:20 körül hallottak egy nagy robajt, de azt hitték, hogy az amúgy is rossz időben mennydörgés volt. Nem kizárható az sem ugyanakkor, hogy a város másik felében, a kormányzati negyedben történt detonáció hangját hallották.

Gyilkos lövöldözések világszerte

2007 április: a 23 éves Seung-Hui Cho 32 embert öl meg a Virginia Tech kampuszán, az USA-ban. Végül öngyilkosságot követ el.

2002 április: a 19 éves Robert Steinhäuser 16 embert öl meg, mielőtt öngyilkos lesz a németországi Erfurtban.

1999 április: két diák, a 18 éves Eric Harris és a 17 éves Dylan Klebold tüzet nyit egy littletoni, coloradói középiskolában. 13 áldozat lelövése után magukkal is végeznek.

1996 április: a 29 éves Martin Bryant 35 embert öl meg az Ausztráliához tartozó Tasmánia tengerpartján, Port Arthurban.

1996 március: a 43 éves Thomas Hamilton 16 gyereket és tanárukat öli Dunblane-ben, egy skót iskolában. Aztán öngyilkosságot követ el.

(BBC)

Az Aftenposten riporterének azt mondta az egyik rendőr, hogy nem mehet át a robbanásnál a lezárt területen, mert még két bomba lehet ott. 22 mentőautó és öt helikopter is készenléti állapotban van a norvég fővárosban - áll a vg.no hírében.

Jens Stoltenberg norvég miniszterelnök nemzeti tragédiának nevezte a történteket, amelyehez hasonló a második világháború óta nem történt az országban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Nem meglepő, hogy Oslóban robbantottak

Egyáltalán nem meglepő, hogy egy skandináv országban iszlamista terroristák ilyen jellegű cselekményt követnek el – mondta Wagner Péter, a hvg.hu által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő, a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Jó eséllyel dzsihadista merényletről lehet szó.

MTI/hvg.hu Világ

Norvégia: legalább nyolcvanan haltak meg az ifjúsági táborban

Legalább 80 ember vesztette életét péntek délután a norvég fővárostól nem messze egy szigeten a Norvég Munkáspárt ifjúsági táborában elkövetett merényletben, amelyben egy magát rendőrnek álcázó férfi válogatás nélkül tüzelt lőfegyveréből a tábor lakóira - közölte szombat hajnalban a norvég rendőrség.

MTI Világ

Norvég sajtó: szélsőjobboldali lehetett az elkövető

Nacionalistának, a kulturális sokszínűség ellenségének írta le magát az interneten az a 32 éves férfi, akit terrorizmus gyanújával őrizetbe vett a rendőrség a pénteki norvégiai kettős merénylet után - jelentette a VG norvég napilap szombat hajnalban internetes oldalán.