szerző:
Dezső András (hvg.hu)
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Fanatikus, okos emberként jellemzik a hvg.hu által megkérdezett szakértők a norvég mészárlással gyanúsított Anders Behring Breiviket, aki valószínűleg prófétaként tekint önmagára, és elképzelhető, hogy soha nem bánja majd meg a tettét. Kérdés, lesznek-e követői.

„Egy ember arca sok mindent elárul. Anders Behring Breivik arca egy rendezett ember benyomását kelti, aki tudatos, határozott személyiség” – mondta a hvg.hu-nak Bilkei Pál kriminálpszichológus. Szerinte a kettős terrortámadás vádlottja nem pszichopata, hanem fanatikus. „A pszichopatákra jellemző, hogy hirtelen felindulásból követik el tettüket, de Breivik hosszú ideje készült a támadásra. Sőt, az egész életét arra rendezte be, hogy elvégezze ezt a feladatot. Ahogy a fanatikusoknak, neki is a saját érdeke a legfontosabb, nem foglalkozik másokkal” – magyarázta Bilkei.

Magányos, mert „nincs ideje másra”

A fanatikus és a pszichopata ember abban is különbözik, hogy utóbbira az erősen hullámzó idegállapot a jellemző, s a belső kontroll néha megszűnik, indulati kitörések vannak – magyarázta a szakértő. Egy hasonló cselekménynél a pszichopata jó eséllyel öngyilkos lenne, nem úgy, mint Breivik, aki ellenállás nélkül megadta magát és akinek az idegállapota nem hullámzó, hanem stabil. „A fanatikus emberre jellemző, hogy magányos. Ha vannak is barátai, akkor sem osztja meg velük a tervét feltétlenül. Minden idejét leköti a feladat végrehajtása” – mondta Bilkei.

Nagyítás-fotógalériánk a kettős merénylet fotóival - Kattintson a képre!
©

„Egészen biztos, hogy Breivik elméje rendesen működik, tehát nem őrült. Átgondoltan, racionálisan, szervezetten követte el a támadásokat” – ezt már Németh Zsolt kriminológus nyilatkozta a hvg.hu-nak. Ő is megszállottnak jellemezte Breiviket. „Torzult a személyisége. Nagyon erősen elkötelezett, akárcsak az öngyilkos terroristák. Számára nem bűn az, amit tett. Nem lealacsonyodás, hanem inkább dicsőség” – vélte Németh Zsolt. Szerinte Breivik hősnek képzeli magát és akkor is végrehajtotta volna ezeket a cselekményeket, ha emiatt esetleg halálra ítélik. „A gyilkos nyilvános tárgyalást akar (ezt egyelőre nem kapta meg), mert akkor alkalma lenne arra, hogy a világnak kifejtse nézeteit” – mondta Németh. Bilkei Pál is úgy látja, hogy Breivik a tárgyalásból is hasznot akar húzni. „A bíróság előtt egyenruhában akar megjelenni. Azaz nem menteni akarja magát, hanem továbbra is képviseli a saját nézeteit” – fogalmazott a kriminálpszichológus.

Apja, Jens Breivik ma újságírókkal beszélgetett
©

Azt, hogy az írásai alapján idegengyűlölő Breivik miért egy kormányhivatalban, illetve egy ifjúsági táborban saját honfitársai ellen intézett támadást és nem közvetlenül a bevándorlókat mészárolta le, Németh Zsolt azzal magyarázza, hogy a férfi a norvég kormánnyal volt elégedetlen. „Cinikusan fogalmazva feltehetőleg úgy gondolta, hogy ha elkezdi irtani az 'ellenséget', a bevándorlókat, akkor csak 'aprómunkát' végez. Ő grandiózusabb célokat tűzött ki maga elé és azt akarta elérni, hogy a kormány másmilyen politikát folytasson. Azért egy kormányhivatalnál robbantott és egy kormánypárti baloldali ifjúsági táborban gyilkolt, mert a kormány politikájával volt baja” – magyarázta Németh Zsolt.

A gyerekkor a háttérben?

Egyelőre rejtély, mitől vált szörnyeteggé Breivik. Bilkei Pál úgy véli, a férfi személyisége valószínűleg gyermekkorban sérült. A kriminálpszichológus szerint talán jelentősége van annak, hogy Breivik szülei elváltak. „Egy válás magányosabbá, zárkózottabbá tehet egy gyereket, aki így nehezebben alkalmazkodik, kitalál magának egy saját világot, amiben él” – magyarázta Bilkei Pál.

Németh Zsolt szerint több tényező együttesen eredményezhet ilyen mértékű személyiségtorzulást. „Szüleinek válásán kívül nagyon fontosak a környezeti hatások, Breivik munkahelyi, baráti kapcsolatai, a nőkhöz való viszonya. Ezen kívül a 'fiziológiai tényező' is fontos: 'az ember egy vegyi üzem', minden folyamat – a gondolkodás, emlékezés, érzelmek – vegyi anyagok hatására történik. Valakiben bizonyos vegyi anyagból több, másikból kevesebb van, ez pedig befolyásolja idegrendszerét, vérmérsékletét, cselekedeteit” – utalt az esetleges pszichiátriai tényezőkre a kriminológus.

Túlélők és gyászolók a norvég mészárlás után - Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Krekó Péter szociálpszichológus, a Political Capital munkatársa szerint a merénylő saját maga által megfogalmazott indokaival (vagyis a norvég társadalom sajátosságaival, a bevándorlók jelenlétével) elsődlegesen nem magyarázhatók Breivik cselekedetei. „Ez egy annyira extrém eset, hogy nem érdemes kizárólag társadalmi okokra visszavezetni. Nem gondolom, hogy az, amit ez a norvég férfi tett, a norvég társadalom egészéről árulna el dolgokat. Noha az országban a bevándorlás konfliktusokat szít, az összes kutatás azt mutatja: a demokratikus normák erős gyökerekkel bírnak, a norvégok még mindig a legtoleránsabb országok között vannak. A szélsőjobboldalt kutató nemzetközi DEREX-felmérésből kiderül, hogy a radikális jobboldal ideológiájára fogékony válaszadók száma egy százalék alatt van” – emlékezetett Krekó Péter.

Krekó Péter szerint a norvég drámában az elkövető egyéni lélektani tényezői játszhatják a főszerepet, de személyes hátteréről még keveset tudunk. Az látszik, hogy politikai nézeteit sem „készen kapta”: „Breivik egy saját (egyébként inkoherens) ideológiai világot épített fel magának, saját gondolatrendszert kreált, amit persze már létező gondolati elemekből gyúrt össze” – mondta a szociálpszichológus.

Atipikus terrorista?

Breivik akciója a terrorizmus szempontjából is atipikus. „A terrorista akciókat általában csoportosan követik el. Ezen csoportoknak rendszerint van egy erős vezetője, aki hatással van a többiekre. Ezeknél a szervezeteknél a csoportnyomásnak, a csoportnormáknak óriási szerepe van. Ezzel szemben a jelenlegi információk szerint Breivik egyedül hajtotta végre akcióit, ami nagyon ritka” – emlékeztetett Krekó Péter. Éppen ezért úgy véli: a norvég férfi világlátása sem feltétlenül változik majd meg. Egy terroristacsoport tagja ugyanis – miután kikerül a szervezet befolyása alól – könnyebben hagyhatja maga mögött korábbi világnézetét, mint valaki, aki egy saját maga által felépített világban él. „Mindazt, amit tett, nem gonosz cselekedetként, hanem hőstettként, morális cselekedetként éli meg”, és ez így is maradhat – magyarázta Krekó Péter.

Anders Behring Breivik őrizetben
©

Kérdés, a hosszú börtönévek és a társadalom megvetése megváltoztatja-e Breivik világképét. Bilkei Pál szerint ebben kulcskérdés, hogy lesznek-e követői a férfinak. „Ha lesznek követői, akkor szinte biztos, hogy megerősítik hitében, világképében” – fogalmazott a kriminálpszichológus. Krekó Péter szerint valószínűleg lesznek a mészárosnak követői, de ha esetleg nem, akkor sem változik feltétlenül gyökeresen a férfi helyzetértékelése. A szociálpszichológus szerint ennek egyszerű az oka: naplója alapján Breivik prófétaként tekint önmagára, aki – ha nem is követi majd senki – akkor is azt gondolhatja majd, hogy igaza van, csak erre a társadalom még nem ébredt rá.

További cikkeink a norvég mészárlásról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tech

Adolf Hitler hüjje!

Szadomazochizmus, nekrofília, koprofília, extrém nárcizmus, szifiliszfóbia, hisztéria, skizofrénia, paranoia, pszichopátia, autizmus, borderline. Egyes kutatók ezek nyomait vélik felfedezni Hitler kóros személyiségében. Aminél csak az a nyomasztóbb változat, hogy a vezér, meglehet, „iszonyúan normális” volt.

MTI Világ

Bezárkózott villájába a norvég mészáros apja

A norvégiai kettős merénylet elkövetésével gyanúsított Anders Behring Breivik apja bezárkózott a dél-franciaországi Cournanelben lévő villájába, ahol második feleségével él csendőri védelem alatt - közölte az AFP francia hírügynökség tudósítója.

MTI Itthon

Norvégiai mészárlás: megszólalt a Jobbik

A Jobbik elnöke emberiségellenes bűncselekménynek minősítette a pénteki norvégiai mészárlást. Vona Gábor hétfői budapesti sajtótájékoztatóján ugyanakkor felháborodását is kifejezte, amiért "néhány magyar sajtótermék" szerinte megpróbálta összemosni a Jobbikot a merényletet elkövető norvég férfival.