szerző:
MTI

Egy neves emberi jogi aktivista, Alesz Beljatszki azonnali és feltétel nélküli szabadon engedését követelte hétfőn Washington a fehérorosz hatóságoktól.

Mark Toner amerikai külügyi szóvivő közölte, hogy Washingtont rendkívül aggasztja Beljatszki letartóztatása. A kényszerintézkedés további sajnálatos jele annak, hogy Minszk elszigeteli önmagát, megsérti a demokrácia nemzetközi normáit és az emberi jogokat - mondta Toner.

A 48 éves Beljatszkit csütörtökön állították elő adóelkerülés vádjával, házkutatást tartottak a lakásán, a nyaralójában és az általa vezetett Vjaszna-96 (Tavasz-96) szervezet irodájában.

A Vjaszna-96 jogi segítséget nyújtott a tavalyi elnökválasztás utáni tiltakozások során vád alá helyezett embereknek. A szervezet emellett internetes oldalt tart fenn, amelyen közzéteszi az alapvető emberi jogok megsértésének fehéroroszországi eseteit. A csoport szerint a Beljatszki ellen kezdeményezett bűnvádi eljárás politikai megtorlás a jogvédő tevékenységéért.

Beljatszki letartóztatása ellen korábban tiltakozott Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!