szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nemcsak Litvánia, hanem a lengyel legfőbb ügyészség is szolgáltatott ki adatokat Minszknek fehérorosz ellenzékiek bankszámláiról, ennek nyomán nemrég őrizetbe vették Alesz Beljatszki emberi jogi aktivistát. A két ország arra hivatkozik, nem tudták, hogy Minszk milyen célból kéri a számlaadatokat.

Lengyelországban élő fehérorosz ellenzékiek és emberjogi csoportok arról tájékoztatták a lengyel médiát, hogy tudomásuk szerint a lengyel legfőbb ügyészség adatokat szolgáltatott ki a minszki hatóságoknak fehérorosz ellenzékiek lengyelországi bankszámláiról.

A minszki hatóságok augusztus 4-én adóelkerülés vádjával őrizetbe vették Alesz Beljatszki fehérorosz emberi jogi aktivistát. Az ismert jogvédő és az általa vezetett Vjaszna-96 emberi jogi szervezet bankszámlaadatait a litván hatóságok szolgáltatták ki Minszk kérésére. A fehérorosz hatóságok ezen adatok alapján vádolták meg Beljatszkit azzal, hogy Litvániában nagyobb összegű készpénzt vett át csoportja nyugati támogatóitól. A Vjaszna-96 nyilatkozata szerint így a litván hatóságok a bankszámlaadatok átadásával, ha akaratlanul is, hozzájárultak az aktivista letartóztatásához. 

Az ügy belpolitikai vihart kavart Litvániában. A vilniusi igazságügyi minisztérium úgy nyilatkozott, hogy nem tudta, Fehéroroszország miért kéri a bankszámlaadatokat. Vilnius az eset után felfüggesztette a jogi információk cseréjéről Minszkkel kötött jogsegélyegyezményt. 

A lengyel legfőbb ügyészség a litván válaszhoz hasonlót adott: a PAP hírügynökség kérdésére azt válaszolták, hogy a minszki hatóságok kérésének eleget téve, a jogsegélyegyezmény keretében valóban adott át adatokat Beljatszkira vonatkozóan, de a fehérorosz kérvényből nem lehetett arra következtetni, hogy ellenzéki személyiségről vagy ellenzéki tevékenységről van szó. 

A varsói külügyminisztérium a hírekre reagálva csütörtökön nyilatkozatban állt ki a fehérorosz ellenzék és civil társadalom további támogatása mellett. A tárca honlapján felhívta a figyelmet, hogy a fehérorosz hatóságok a pénzügyi átutalásokra vonatkozó államközi egyezményeket és eljárásokat - melyek célja a terrorista és bűnöző tevékenységek ellenőrzése - arra használják fel, hogy elnyomó intézkedéseket tegyenek saját állampolgáraik ellen. A tárca szerint az ügy ismételten rávilágít arra, hogy a demokratikus mozgalmak támogatása jobb koordinációt igényel az Európai Unión belül. Ezért Lengyelország arra számít, hogy mielőbb létrehozzák az általa javasolt európai alapot a demokráciák támogatására (European Endowment for Democracy). 

Egy nevének elhallgatásához ragaszkodó magas rangú lengyel kormányhivatalnok azt mondta a PAP-nak, hogy "Lengyelországnak mint a fehérorosz civil társadalom ügyvédjének eddigi pozíciója az eset következtében megingott az Európai Unióban". Más kormányforrások felháborodásuknak adtak hangot a lengyel legfőbb ügyészség eljárása miatt. Egy nyilatkozó szerint ez a lengyel diplomácia elleni szabotázsakció volt, amellyel aláaknázták azt a bizalmat, amelyet eddig Lengyelország a fehérorosz ellenzék körében élvezett. Beljatszki letartóztatása ellen korábban tiltakozott az Egyesült Államok, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, valamint a lengyel külügyminisztérium is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Bivalyerős processzorral és furcsa elnevezéssel itt a Sony új csúcsmobilja

Bivalyerős processzorral és furcsa elnevezéssel itt a Sony új csúcsmobilja

Rendőrt hívtak egy Olaszországból hazatért nőre Sztojkafalván, mert rosszul lett

Rendőrt hívtak egy Olaszországból hazatért nőre Sztojkafalván, mert rosszul lett

Karantén Tenerifén: „Az egész szálloda olyan, mint egy kísértetház”

Karantén Tenerifén: „Az egész szálloda olyan, mint egy kísértetház”