szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Összesen mintegy 400 millió eurós támogatást ad az Európai Unió arab országoknak különféle célokra.

Több, az arab világot támogató intézkedést hozott szerdán az Európai Bizottság a 2011-es éves akcióprogram keretében, ami nyomatékot ad az Európai Unió erőteljesebb közel-keleti fellépést célzó szándékának.

Egy szerdai közlemény szerint az EU 100 millió euróval támogatja a kairói szegények lakhatási körülményeinek fejlesztését, az álláslehetőségek bővítését, a környezetvédelmet, illetve a megújuló energiaforrások népszerűsítését. A program 1 millió egyiptomi javát szolgálja. Az egyiptomi fővárosban élők 60 százaléka szegénynegyedekben lakik, és nem jut hozzá ivóvíz-ellátáshoz, csatornázáshoz és hasonló alapvető szolgáltatásokhoz. 

Libanon 33 millió eurót kap igazságügyi rendszerének megreformálására, a környezetvédelmi politikák népszerűsítésére, valamint az önkormányzatok pénzügyeinek, adminisztrációs tevékenységének átláthatóbbá tételére. 

Az EU 71 millió euróval támogatja a jordániai oktatási rendszer fejlesztését és a megújuló energiaforrások népszerűsítését. A program célja oktatási létesítmények építése, továbbképzések szervezése, és a legszegényebb vidékeken élő gyerekek alapvető oktatáshoz való hozzáférésének biztosítása. Az EU emellett nagy hangsúlyt helyez arra, hogy Jordánia teljesíteni tudja a 2007-2020-as energiastratégiájában vállaltakat. A közel-keleti ország ebben azt tűzte ki célul, hogy 2020-ig 20 százalékkal csökkenti energiafogyasztását. 

Marokkó 139 millió eurós támogatásban részesül. Az összeget egy elmaradott északi térség fejlesztésére, a nők jogainak bővítésére, társadalomban elfoglalt helyzetük javítására, valamint az EU-marokkói partnerség keretében vállalt kötelezettségek megvalósítására fordíthatják. 

Algéria 34,5 millió eurót kap kulturális örökségének védelmére, illetve a közlekedéssel kapcsolatos jogi és intézményi környezet átalakítására. Emellett később további 23,5 millió eurós támogatás várható, amelynek célja a munkakörülmények és a fiatalok helyzetének javítása. 

Az arab országok támogatása mellett az EU fenntartja a diplomáciai nyomást Izraelre a közel-keleti békefolyamat kérdésében. Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője augusztus eleje óta immár harmadszor fejezte ki aggodalmát a kelet-jeruzsálemi és ciszjordániai telepbővítések miatt. Ashton korábban jelezte: még az ENSZ Közgyűlésének szeptemberi ülésszaka előtt szeretne a térségbe utazni, hogy tárgyaljon a vitában álló felekkel. 

Izrael az utóbbi két hétben 2700 új lakás építését engedélyezte az 1967-ben megszállt területeken, amelyeket a palesztinok leendő államuk alapjának tekintenek. A terjeszkedés felháborította a Palesztin Hatóságot, amely a tárgyalások megfeneklése miatt arra készül, hogy szeptemberben az ENSZ-ben elismertesse a palesztin államot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!