szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Engedélyezték egy atomreaktor újraindítását Japánban, ahol a fukusimai atomerőmű márciusi katasztrófája óta a nukleáris erőművek többsége nem üzemel. Ez az első ilyen újraindítás a március 11-i pusztító földrengés és az azt követő szökőár óta.

Az északi Hokkaido-szigeten található Tomari atomerőmű hármas reaktorának "kereskedelmi célú használata" helyi idő szerint szerdán négy órakor kezdődött meg - mondta az üzemeltető, a Hokkaido Electric Power (HEPCO) szóvivője. A sziget kormányzója az üzembe helyezés előtt megbeszéléseket folytatott az erőmű működése által érintett négy település önkormányzataival, amelyeknek "egyetlen ellenvetése" sem volt az újraindítással kapcsolatban. 

Erőmű Fukusimában
©

Az 54 japán atomreaktor csaknem háromnegyede jelenleg nem üzemel karbantartás, vagy különböző biztonsági intézkedések miatt, és a japánok többsége a földrengések és a cunamik nagy kockázatára hivatkozva továbbra is ellenzi az újraindításukat. A fukusimai atomerőmű a március 11-i földrengést követő cunamiban sérült meg súlyosan, a csernobili atomerőmű felrobbanása utáni legnagyobb nukleáris katasztrófát okozva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!