Tetszett a cikk?

A Líbiában zajló eseményekről percről percre tudósítunk.

- Vasárnap este felkelők vonultak be Tripoliba és a város nagyobbik részét az ellenőrzésük alatt tartják.

- A felkelők elfoglalták Kadhafi rezidenciáját, de az ezredest - aki megüzente: a győzelemig vagy a halálig ellenáll - nem találják.

- Kiszabadultak a külföldi tudósítók a Rixos szállodából, ahol öt napon át tartották fogva őket Kadhafi fegyveresei.

- Kadhafi fiai közül a korábbi hírekkel ellentétben nem fogták el Szaif al-Iszlámot, Mohammed nevű fia pedig kiszabadult a felkelők fogságából. Egy harmadik Kadhafi-fiú viszont alighanem meghalt - talán egy NATO-bombázás következtében.

- A felkelőknek sikerült elfoglalniuk a líbiai állami televízió épületét, a korábban Kadhafi-hű televízió adása abbamaradt.

- Elemzők szerint a harcok akár egy hétig is eltarthatnak.

- A líbiai kormányfő, Bagdadi Mahmúdi egy tunéziai szigeten rejtőzködik.

- A líbiai hírek hatására több mint 3 dollárral csökkent a Brent típusú kőolaj hordónkénti ára.

Folytatódnak a harcok Tripoliban - fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©
1 2 3 4 5 6 7
17
Sorrend megfordítása

A felkelők elfoglaltak egy átkelőt a tunéziai határon

A Rász Dzsdir határátkelő birtoklása kulcsfontosságú a Tunéziából a líbiai fővárosba, Tripoliba vezető szállítási útvonalak megnyitása érdekében.

 

Brit gépek bomázták az ezredes szülővárosát

A londoni védelmi minisztérium szerint precíziós irányított rakétákkal lőttek egy főhadiszállást, ahol egy nagy bunker van. Az utóbbira Storm Shadow típusú robotrepülőgépeket irányítottak. A Tornado vadászbombázók a kelet-angliai Norfolkból szálltak fel a bevetésre.

Több száz oszladozó holttestet találtak Tripoliban

Több mint 200 elhagyott holttestre bukkant a BBC egyik tudósítója egy olyan tripoli kórházban, ahonnan korábban a közelben kitört összecsapások miatt elmenekültek az orvosok és a nővérek.

Kadhafi harcosai gyerekeket erőszakoltak meg az Amnesty szerint

A Kadhafi-párti fegyveresek gyermekfoglyokat erőszakoltak meg, a felkelők pedig külföldi zsoldosokat tartottak fogva, és szintén gyerekeket bántalmaztak a fél éve tartó polgárháborúban - állapította meg az Amnesty International.

Kadhafi visszatámadt

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű haderő ágyúzta pénteken a líbiai főváros, Tripoli repülőterét, legalább egy repülőgép kigyulladt - jelentette a dubaji székhelyű al-Arabíja hírtelevízió.

A tv értesülése szerint a repülőtér környékén lőtték egymást a felkelők és Kadhafi csapatai. A felkelők Tripoliban benyomultak Abu Szelim városrészbe, amelyet még Kadhafi fegyveresei tartottak ellenőrzésük alatt. A körzetet előző nap bombázták a NATO repülőgépei.

Magyarország is kész részt venni az újjáépítésben

Magyarország kész részt venni Líbia újjáépítésében, egy szabad, szuverén és demokratikus ország megteremtésében - hangsúlyozta Martonyi János külügyminiszter a líbiai felkelőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) elnökéhez intézett levelében.

Nincs "gyarmati" versengés Franciaország és Olaszország között

Nincs "gyarmati típusú" versengés a líbiai javak megszerzéséért Olaszország és Franciaország között - jelentette ki pénteken Franco Frattini olasz külügyminiszter a RAI közszolgálati rádiónak. A politikus azokra az olasz sajtókommentárokra reagált, amelyek szerint féktelen versengés kezdődött Róma és Párizs között, ki tud jobb szerződést "leakasztani" a Kadhafi utáni Líbiában. "Az emberek megfeledkeznek róla, hogy a főszerepet a líbiai nép játssza" - hangsúlyozta Frattini.

Frattini: Kadhafi feketévé akarta változtatni Lampedusát

Afrikai bevándorlókkal akarta elárasztani Lampedusát Moammer Kadhafi menekülésben lévő líbiai vezető, így bosszulva meg Róma részvételét a rezsimjét legyőző szövetségben - mondta pénteken Franco Frattini olasz külügyminiszter. 

Olaszországnak bizonyítékai is vannak Kadhafi szándékára. "A líbiai vezető több ezer kétségbeesett embert tétetett csónakra, hogy pokollá változtassa a szigetet" - idézte az olasz diplomácia vezetőjét az Avvenire című katolikus újság. Líbia olaszországi nagykövete, Háfez Gaddúr a RAI állami rádiónak adott interjújában megerősítette: Kadhafi személyesen irányította az áradatot, és "feketévé akarta változtatni Lampedusát", hogy megbüntesse a NATO-légicsapásokban részt vevő olaszokat. 

A magyar nagykövetség menti a külföldieket Tripoliból

Hajókkal menekítik a külföldieket - köztük egy magyar állampolgárt - Tripoliból, Líbia fővárosából. A mentőakciót a városban szinte egyedüliként működő külképviselet, a magyar nagykövetség koordinálja.

Galli László tripoli főkonzul pénteken azt mondta, hogy Máltáról küldött hajókkal menekítik a külföldieket Líbiából, a távozók között amerikai, belga, brit, francia, ukrán és orosz állampolgárok vannak. Megerősítette, hogy egy magyar állampolgár is van közöttük.

1 2 3 4 5 6 7
17

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kétszáz méteres sor áll oltásért a Városmajor utcában

Kétszáz méteres sor áll oltásért a Városmajor utcában

Földrengés rázott meg két görög szigetet

Földrengés rázott meg két görög szigetet

Itt a megújult Skoda Kodiaq, 245 lóerős RS változatban is

Itt a megújult Skoda Kodiaq, 245 lóerős RS változatban is