szerző:
MTI

A sztereotípiákkal ellentétben a munkásosztálybeli, csak középiskolai bizonyítvánnyal rendelkező amerikaiak sokkal nagyobb arányban hagyják abba a vallásuk gyakorlását, mint a magasabb végzettségű társaik - derült ki az amerikai Szociológusok Egyesületének egy kutatásából, amelyet a szervezet 106., éves találkozóján ismertettek a készítői.

Egyre kevésbé vallásosak a képzetlen amerikaiak egy felmérés szerint. Az 1970-es években még a fehér, középiskolai végzettségű amerikaiak fele járt legalább havonta egyszer templomba, jelenleg viszont csak a 35 százalékuk tesz így. Ezzel szemben a magasabb végzettségű amerikaiak 46 százaléka látogat el templomba legalább havi egyszer, ami csak 5 százalékos visszaesést jelent a hetvenes évekhez képest. A kutatás azért csak a fehérekre koncentrált, mert a latin-amerikai bevándorlók és a feketék vallásgyakorlására kevésbé van hatással a végzettségük és az anyagi helyzetük.

Megfigyelhető egyfajta elhidegülés a vallástól "közép- vagy munkásosztályúnak nevezhető amerikaiak körében" - mondta az egyik kutató, W. Bradford Wilcox, a virginai egyetem szociológiaprofesszora. Wilcox szerint ez azzal lehet összefüggésben, hogy az elmúlt évtizedekben jelentős változások történtek a középiskolai végzettségűek elhelyezkedési esélyeiben és házasodási szokásaiban - egyre kevesebben rendelkeznek állandó munkahellyel és állandó házastárssal -, illetve átalakult a kulturális magatartásuk is, így a vallás már kevésbé fontos a számukra.

©

A "közepesen képzettek" az amerikai fehér felnőtt lakosság 60 százalékát teszik ki, de a munkaerő-piaci helyzetüket firtató felméréseken kívül eddig még nem sok kutatás készült erről a csak középiskolát végzett csoportról. Wilcox és kutatótársai 1972 és 2010 között készült, országos szintű, reprezentatív 15 és 44 év közötti fehérekkel végzett felmérések eredményeit nézték át, amelyekre összesen 25 ezer ember válaszolt. A válaszadók katolikusok, protestánsok, mormonok vagy zsidók voltak.

Az, hogy a vallástól való elhidegülés jó vagy rossz dolog, attól függ, hogy ki mit gondol a vallásról - mutatott rá Wilcox, akit ugyanakkor aggasztanak az eredmények, mert a gyülekezetek hagyományosan olyan közösségek, amelyekhez szociális vagy pszichológiai támogatásért fordulhattak a kevésbé képzettek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!