szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ötmilliárd dollár felszabadítását kérik az arab és a nyugati szövetségesektől a líbiai felkelők.

A Dél-Afrikai Köztársaság az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén helyi idő szerint szerdán elutasította azt az amerikai kérést, hogy oldják fel az ENSZ-határozattal befagyasztott líbiai bankszámlákat az Átmeneti Nemzeti Tanács megsegítésére.

A líbiai felkelők politikai szervének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) a képviselői szerda este a dohai nemzetközi értekezleten jelentették be az ötmilliárd dolláros igényüket. Az ÁNT emírségi "nagykövete", Aref an-Naid szerint az Kadhafi-rezsim külföldön befagyasztott javaiból felszabadított pénzből fedeznék egyebek mellett az ország háborús újjáépítését, a sebesültek ellátását, a bérek kifizetését és a lakosság lefegyverzését.

A líbiai felkelők eredetileg 2,5 milliárd dollár felszabadításáról akartak tárgyalni a szövetségesekkel, de a dohai találkozón már az összeg duplájáról volt szó. Mahmúd Dzsibril, az ÁNT második számú vezetője korábban elmondta, hogy a pénzre a muzulmán böjti hónapot, a ramadánt követő háromnapos ünnepig, az íd al-fitrig kell összegyűjteni. "Szeretnénk fizetést adni az embereknek, hogy normálisan ünnepelhessenek, ajándékot vehessenek a szeretetteiknek" – mondta Dzsibril, aki 160-170 milliárd dollárra becsülte a befagyasztott bankszámlák értékét.

A dohai találkozón Háled ben Mohammed al-Atíja katari nemzetközi együttműködési miniszter hangsúlyozta, hogy feltétlenül szükséges az ÁNT támogatásának garantálása, hogy a vezetősége helyre tudja állítani a békét, a stabilitást és a biztonságot az országban. A miniszter egyben reményét fejezte ki, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadja azt a határozattervezetet, amely lehetővé teszi a korábban a Kadhafi-kormánynak az Egyesült Államokban zárolt bankbetétjeiről 1,5 milliárd dollár felszabadítását. A további 3,5 milliárd dollár felszabadításához hivatalos kérelmet nyújtanak be az ENSZ BT és az EU szankcióbizottságához.

A katari találkozón részt vettek az Egyesült Államok, Olaszország, Franciaország, Nagy-Britannia, Törökország és az Afrikai Unió képviselői is.
Az Egyesült Államok korábban jelezte, hogy augusztus 8-án szavazást kért a BT-ben a befagyasztott bankszámlák feloldásáról. A Dél-afrikai Köztársaság azonban elutasította a kérést, mert meg kívánja várni, hogy az Afrikai Unió csütörtöki ülésén elismeri-e vagy sem az ÁNT-t. A két ország, valamint a BT többi tagja között csütörtökön is folytatódnak a tárgyalások a kérdésben.

A líbiai bankszámlákat február 26-án zárolták ENSZ-határozattal, amely az ellenzék elleni brutális megtorlás miatt kemény szankciókkal sújtotta Moammer Kadhafi ezredest, valamint a családját és a környezetét. Washington 1,5 milliárd dollárt szeretne feloldani azonnali segítségként Líbia számára, most, amikor a Kadhafi-rendszer összeomlóban van.

Baso Sangqu, Dél-Afrika ENSZ-nagykövete kijelentette: "A BT mind a 15 tagja aggódik a humanitárius válság miatt, akár Tripoliban akár Bengáziban. Biztosak szeretnénk azonban lenni abban, hogy jó irányt követünk, betartjuk a törvényt".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltűnik a Váci utca ikonikus épülete

Eltűnik a Váci utca ikonikus épülete

A lemondó sms ellenére elment az oltópontra, és megkapta az AstraZenecát egy budapesti férfi

A lemondó sms ellenére elment az oltópontra, és megkapta az AstraZenecát egy budapesti férfi

A rendőrség keresi ezt a bringást, mert megrongált egy autót

A rendőrség keresi ezt a bringást, mert megrongált egy autót