szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok elhatárolódott csütörtökön a Moammer Kadhafi líbiai vezető levadászására irányuló erőfeszítésektől, mondván, az Egyesült Államok és a NATO erőinek nem célpontja a szökésben lévő Kadhafi.

A Pentagon és a külügyminisztérium képviselőinek vonatkozó nyilatkozatai éles megvilágításba helyezték, hogy Washington milyen érzékenyen viszonyul a NATO líbiai missziójának bárminemű olyan megváltoztatására, amely a rendszerváltásba való közvetlen belekeveredést eredményezné.

Az ENSZ felhatalmazásával a NATO-nak az a feladata, hogy megvédelmezze a civil lakosságot, s nem Kadhafi elfogása. Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy sem az Egyesült Államok, sem a NATO nem vesz részt Kadhafi üldözésében. Dave Lapan ezredes, a védelmi minisztérium szóvivője pedig úgy fogalmazott, hogy nem beszél más nemzeti hatóság nevében arról, hogy valamelyik partnerország tesz-e bármit is, de a NATO maga, és az Egyesült Államok, mint a szövetség része, nem üldözi Kadhafit.

Liam Fox brit védelmi miniszter a Sky News tévécsatornának adott nyilatkozatában kijelentette, hogy a NATO is besegít a Kadhafi utáni kutatásba. Közlése szerint a katonai szövetség hírszerzéssel és felderítőeszközökkel segít a líbiai felkelőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) Kadhafinak és "a rezsim megmaradt tagjainak" felkutatásában.

Az amerikai szóvivők és Fox nyilatkozatai ellentmondani látszanak egymásnak. Nagy-Britannia washingtoni nagykövetségének szóvivője a Reuters érdeklődésére úgy válaszolt, hogy különbséget kell tenni aközött, hogy mit tesznek a brit nemzeti erők és mit tesz a NATO a líbiai nép védelmében, miközben Kadhafi még szabadlábon van. London minden segítséget megad az ÁNT-nek, hogy segítsen lezárni a líbiai válságot – mondta.

A szőrszálhasogatás rávilágít a NATO mandátumának homályos meghatározására: a nemzetközi katonai koalíciónak jogában áll megsemmisíteni a Kadhafihoz hű, a civilek életét veszélyeztető katonai célpontokat, de nem törhetnek a kormányerők parancsnokának, Kadhafinak az életére. Ezt a megkülönböztetést annál is inkább nehéz megérteni, mivel az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek régóta politikai célja Kadhafi elmozdítása a hatalomból.

Lapan jelezte, hogy a NATO líbiai küldetése véget érhet akkor is, ha nem fogják el Kadhafit. Ha a civilek elleni támadások megszűnnek, az erőszak visszaesik és Kadhafi emberei feladják a harcot, az észak-atlanti szövetség befejezi líbiai misszióját, függetlenül Kadhafi sorsától – mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már most nagyon nehéz FFP2-es maszkokhoz jutni

Már most nagyon nehéz FFP2-es maszkokhoz jutni

Cseh csúcsmodell: Magyarországon a 280 lóerős új Skoda Superb

Cseh csúcsmodell: Magyarországon a 280 lóerős új Skoda Superb

Hullámvasút volt 2020 a műszaki cikkek piacának, de remekül zárult az év

Hullámvasút volt 2020 a műszaki cikkek piacának, de remekül zárult az év