szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Független hercegséggé lépne elő egy mindössze 598 lakosú olasz városka, hogy elkerülje a kormány által költségcsökkentés céljából tervbe vett önkormányzat-összevonásokat, amelyek az 1000-nél kisebb lélekszámú településeket érintenék - írta a The New York Times hétfőn.

A törvénytervezet, amelyről a hét elején szavaz majd a szenátus, nagy ellenállást váltott ki a szóban forgó 1963 kisváros polgármestereiből, akik pénteken tüntetést is tartottak a felsőház épülete előtt. Van olyan polgármester, aki líbiai menekülteket bátorított arra, telepedjenek le a városában, hogy a lakosok száma 1000 fő fölé emelkedjen. A Rómától mintegy 100 kilométerre keletre fekvő hegyi kisváros, Filettino polgármesterének azonban ennél nagyra törőbb tervei vannak: szeretné, ha a város - San Marino mintájára - önálló hercegséggé válna, s így nem kellene összeolvadnia a szomszédos Trevivel.

"Ha ezen múlik, hogy a város megőrizze az autonómiáját és a természeti erőforrásait", akkor hercegséggé válunk - mondta Luca Sellari, Filettino májusban megválasztott polgármestere, és hozzá tette, "mindenkinek az az álma, hogy herceg lehessen".

Egy leendő uralkodóhoz méltóan Sellari nem vesztegeti az idejét, és mindent megtesz, hogy valóra váltsa álmát. A kisváros például már saját, "fiorito"-nak nevezett valutával is rendelkezik, amelynek hátoldalán a polgármester portréja látható. Bár a pénzt még csak néhány helyi használja, az önkormányzat már kikalkulálta, hogy egy "fiorito" 72 euró centet érne, ha elismernék mint valutát. A "fiorito" szó egyébként olaszul annyit tesz, "virágos", amivel azt jelképezték megálmodói, hogy a városka virágozni fog új szerepében.

A leendő hercegségnek van már címere is, amelyet pólókra, sőt egy helyi "fejlesztésű" likőr üvegére is rányomtattak. A polgármester szerint a címeres termékeket "viszik, mint a cukrot". Az önkormányzat kulturális ügyekért felelős tanácsadója pedig, aki egyébként főállású oboás, már dolgozik a hercegség himnuszán.

A tervezett önkormányzat-összevonások azért is keltettek felháborodást a kisvárosok vezetőinek körében, mivel úgy érzik, a kormány csak azért támadja az ő egyébként elhanyagolható költségvetésüket, mert nem mer hozzányúlni az olyan érzékeny kérdésekhez, mint például a nyugdíjkorhatár megemelése. "Tudják, hogy mennyibe kerülnek az államnak a kisvárosok polgármesterei és tanácsosai összesen?" - tette fel a kérdést Franca Biglia, a Kisvárosok Országos Egyesületének (Anpci) elnöke. A válasz: 5,8 millió euró, ami nagyjából a parlament alsóházának étkeztetési költségeivel egyenlő - mutatott rá Biglia.

Bár a szenátus várhatóan lényeges változtatásokat eszközöl majd a vitatott törvénytervezeten, Sellari kijelentette, Filettino akkor is végigjárja a hercegséggé váláshoz vezető utat, ha már nem fenyeget az önkormányzat-összevonás veszélye. A polgármester hétfőn találkozik az egyik legnevesebb olasz jogásszal, akivel a "birodalmi" tervek előtt álló alkotmányos és törvényi akadályokat fogják átfésülni. S ahogy a hercegség mottója - "Nec flector, nec frangor" - is mondja, a városka nem fog megtörni vagy fejet hajtani, ha tervei megvalósítása a tét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony szerint elkerülhetetlennek látszik a további szigorítás

Karácsony szerint elkerülhetetlennek látszik a további szigorítás

Rossz hír jött azoknak, akik USB-C töltőt szeretnének az iPhone-ra

Rossz hír jött azoknak, akik USB-C töltőt szeretnének az iPhone-ra

Négymillió eurót fizetett az adóhivatalnak a bukott spanyol király, hátha megússza a büntetést

Négymillió eurót fizetett az adóhivatalnak a bukott spanyol király, hátha megússza a büntetést