szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A líbiai felkelők tízezer foglyot szabadítottak ki a Kadhafi-rezsim börtöneiből azóta, hogy a múlt héten behatoltak az ország fővárosába - közölte hétfőn a lázadók szóvivője. Ahmed Bani hozzátette, hogy mintegy 50 ezer bebörtönzöttről még semmit sem tudnak.

Moammer Kadhafi kormánya több ezer ember bebörtönzésével próbálta letörni az országban február közepén kirobbant lázadást. Időközben sokan kiszabadultak, de bizonyítékok vannak arra, hogy a rezsimhez hű erők rabok tucatjai végezték ki, amikor a felkelők benyomultak Tripoliba.

Hétfői hírek szerint vontatottan halad Kadhafi szülővárosa, Szirt ostromának előkészítése. Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió értesülése szerin több "tapasztalt harcosra" lenne szükség a hadművelethez. A lázadók azonban egyelőre az elfoglalt főváros, Tripoli "pacifikálásával" vannak elfoglalva.

A felkelők által alakított átmeneti kormány hétfőn törzsi vezetőkkel tárgyalt Szirt békés átadásáról. Eközben azonban a lázadó erők tovább nyomultak előre a tengerparti város felé, hogy szükség esetén támadást intézzenek Szirt ellen. Az al-Dzsazíra szerint már nagyrészt ellenőrzésük alá vonták a Szirttől 120 kilométerrel nyugatra fekvő Naufalíja települést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járvány a metróközlekedést is veszélyezteti

A járvány a metróközlekedést is veszélyezteti

Így találjon új munkaerőt három nap alatt

Így találjon új munkaerőt három nap alatt

Egy, a Földhöz hasonló bolygóra bukkantak a Naprendszer közelében

Egy, a Földhöz hasonló bolygóra bukkantak a Naprendszer közelében