szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lemondott kedden Kan Naoto japán miniszterelnök és kormánya néhány órával azelőtt, hogy a szigetország parlamentje megválasztja az új kormányfőt.

A kormányzó Japán Demokrata Párt (DPJ) hétfőn választotta új elnökévé Noda Josihiko pénzügyminisztert, és az 54 éves politikust kedden nagy valószínűséggel a miniszterelnöki posztra emeli a parlament, tekintve, hogy DPJ-nek kényelmes többsége van a törvényhozásban.

A hétfői eredményes pártelnökválasztáshoz két fordulóra volt szükség, miután az első fordulóban az öt jelölt egyike sem szerezte meg az abszolút többséget. A másodikba Noda és Kaieda Banri, a gazdasági, kereskedelmi és ipari tárca 62 éves vezetője jutott be. A versenyből kiesett másik három jelölt már a döntő szavazás előtt jelezte, hogy Nodát támogatja. A pénzügyminiszter végül 215-177 arányban nyert. Kan Naoto pénteken jelentette be, hogy lemond pártelnöki tisztségéről, ami egyúttal azt is jelenti, hogy távozik a kormány éléről.

A 64 éves politikust - aki alig több mint egy évig volt miniszterelnök - kemény bírálatok érték amiatt, hogy kormánya nem képes megbirkózni az országot sújtó márciusi kettős csapás, a földrengés előidézte szökőár és az azt követő atomkatasztrófa következményeivel. Népszerűsége az utóbbi hónapokban 16 százalékra csökkent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mi jön az okostelefonok után?

Mi jön az okostelefonok után?

Másodosztályú helyett keményvalutásként: keletnémetek újra a Balatonnál – 1991. április 10.

Másodosztályú helyett keményvalutásként: keletnémetek újra a Balatonnál – 1991. április 10.

Foci-Eb: Egyedül Magyarország vállalta be most a telt házat

Foci-Eb: Egyedül Magyarország vállalta be most a telt házat