szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Nem sokkal azután, hogy édesanyjával és két fiútestvérével kedden Algériába menekült, egy kórházban kislánynak adott életet Aisa, Kadhafi lánya - jelentette az AFP.

Anya és gyermeke jól vannak - közölte a hírügynökség szerint egy algériai kormányképviselő, aki azt is elmondta, a Kadhafi-család tagjait kizárólag humanitárius okokból fogadta be az ország. Kadhafi második felesége, Szafija, két fia, Mohammed és Hannibal, illetve Aisa kedden menekült el Líbiából. A felkelők tanácsa azonnal azt követelte, hogy a család térjen vissza Líbiába.

"Algír arról tájékoztatott bennünket, hogy felajánlotta a Kadhafi-család tagjainak a harmadik országba való távozás lehetőségét, de mi nem tudjuk tudomásul venni ezt az információt" - jelentette ki Mahmúd Sammam, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) egyik szóvivője. Az algíri hatóságok állításuk szerint humanitárius megfontolásból teszik ezt - fűzte hozzá. Az Al-Vatan című algériai napilap diplomáciai forrásokra hivatkozva kedden hírül adta, hogy a biztonsági szolgálatok azt az utasítást kapták, hogy zárják le az algériai-líbiai határ déli részét az észak-afrikai országban uralkodó "ingatag helyzet" miatt.

A már gyakorlatilag hatalomra jutott és az új kormány szerepében fellépő ÁNT szóvivője azonban leszögezte: a líbiai vezetés vele szembeni támadásnak tekinti a Kadhafi-családtagok bárki általi befogadását, és el akarja érni, hogy térjenek vissza Líbiába. Sammam hangoztatta, hogy az új Líbia minden szomszédjával jó kapcsolatokra törekszik, de eltökélt szándéka, hogy letartóztatja a családtagokat és bíróság elé állítja őket. "Hallottuk, hogy Algéria hajlandó befogadni őket addig, amíg tovább nem utaznak egy másik országba. Megpróbálnak tovább menni, feltehetőleg egy kelet-európai országba" - mondta a szóvivő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltűnik a Váci utca ikonikus épülete

Eltűnik a Váci utca ikonikus épülete

Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését

Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését

Elhunyt Németh János, az Alkotmánybíróság egykori elnöke

Elhunyt Németh János, az Alkotmánybíróság egykori elnöke