szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Még mindig nincs víz, akadozik az áramellátás, sorban állnak a benzinért és hónapok óta nem lehet gázpalackot sem kapni Tripoliban - mondta Szél Eszter Krisztina, a líbiai fővárosban élő magyar származású asszony az MTI Hírcentrum tudósítójának szerdán saját otthonában.

Szél Eszter Krisztina elmondta, hogy bár már éjjel is biztonságosan lehet járkálni a városban, még mindig vannak olyan gócok, ahol folynak a harcok. Még mindig nincsen folyóvíz és néhány órás áramszünet is előfordul minden nap, de azért egyre jobbak az életkörülmények - fűzte hozzá. Mint felidézte: éppen otthon voltak, amikor augusztus 20-án kitörtek a harcok a fővárosban. "Este 8 órakor kezdődtek a harcok, és két nappal később már megérkeztek a miszrátai felkelők is, ekkor sikerült átvenniük az ellenőrzést Tripoli felett" - tette hozzá. A harcokban egy családtag - a férjének egy rokona - meghalt, nyakon lőtték az előző kormány katonái - fűzte hozzá. A felkelés elején az is előfordult, hogy a kormányhoz hű katonák mentőautóval szedték össze a sérült embereket, de ezek soha nem érkeztek meg a kórházba, mert útközben végeztek velük.

©

Az asszony elmondta azt is, hogy a felkelés kezdetén az emberek összehajtogatták a háromszínű, új zászlót, vízbe áztatták és lefagyasztották, így csak a zöld sáv (a Kadhafi időszak zászlójának színe) látszódott, amikor fellógatták azt, és csak később - amikor megolvadt a jéggé fagyott anyag - bomlott ki a felkelők lobogója. Mohammed Ali Hammam, a nő férje, aki Szegeden tanult, úgy vélte, hogy nem kell tartani a muszlim szélsőségesektől Líbiában a jövőben, mivel ez egy szunnita ország, ezért egyébként sem jellemző, hogy teret nyernének a vallási szélsőségesek. A férfi szerint a forradalom alatt nagyon kellett vigyázni arra, hogy kinek mit mondanak, mert gyakran előfordult, hogy a szomszéd feljelentette a szomszédot, a diák a diákot. Ezért a gyerekeket is figyelmeztették, hogy senkinek ne beszéljenek arról, ami otthon elhangzik.

Annyira tartottak a rendszertől ez idő alatt, hogy amikor autóval elhaladtak Kadhafi rezidenciája mellett, nem mertek odanézni, mert az volt a közvélekedés, hogy lelövik azt, aki odafordítja a fejét. A Báb el-Azizíja környékén élők nem állhattak ki az erkélyre és nem nyithatták ki az ablakokat, ha azok az erődre néztek - fűzte hozzá. A család legidősebb gyermeke, Nargis Hammam a tudósítóknak - kifogástalan magyarsággal - azt mondta, hogy nagyon sajnálja a felkelésben meghalt embereket. "Főleg a harcosokat sajnálom, hiszen a szabadságért haltak meg, de nem élhetnek benne" - hangsúlyozta a 21 éves nő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A BKIK zsarolóvírus-támadásra hivatkozva hárította el a hvg.hu adatigénylését

A BKIK zsarolóvírus-támadásra hivatkozva hárította el a hvg.hu adatigénylését

Sorra dőltek meg az európai melegrekordok februárban, és ez igen rossz előjel

Sorra dőltek meg az európai melegrekordok februárban, és ez igen rossz előjel

A börtönben elhunyt Peter Gotti egykori New York-i maffiafőnök

A börtönben elhunyt Peter Gotti egykori New York-i maffiafőnök