szerző:
MTI

Niger külön-külön vizsgál meg minden olyan kiadatási kérelmet, amelyet az új líbiai hatalom, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) nyújt be hozzá a Kadhafi-rendszer személyiségeire vonatkozóan - közölte szerda este a nigeri külügyminiszter.

"Nem érkezett országunkba senki, akit az ÁNT követel. Ha bármikor kiadatási kérelmet nyújtanának be nekünk, arra mi megfelelő választ fogunk adni" - jelentette ki Mohammed Bazoum egy algíri regionális konferencián, amelynek témája a Száhel-övezet. Az Algéria, Mali, Niger és Mauritánia között megoszló, nyolcmillió négyzetkilométeres terület problémáiról 38 küldöttség tanácskozik két napon át. A miniszter az előző nap elismerte, hogy belépett hazájába bizonyos líbiai személyek egy csoportja, de hozzátette, hogy nem egy 200 gépjárműből álló konvoj, mint ahogy az ÁNT állította. Az ÁNT akkor arra kérte Nigert, hogy erősítse meg a Líbiával közös határa védelmét, és felszólította, hogy adja ki neki azokat az embereket, akik közel állnak Moammer el-Kadhafi megbuktatott líbiai vezetőhöz, és Nigerbe menekültek.

"Természetesen Kadhafi tudtunkon kívül is bejuthat az országunkba. De hova menne, ha át is lépné a határt? Ebben nincs logika"- jelentette ki Bazoum, hozzátéve hogy szerinte ha Kadhafi bujkál, akkor azt Líbián belül teszi, nem pedig keresztül-kasul Afrikán. A két országnak 350 kilométer hosszú közös határa van éppen a Száhel-övezet - vagyis a Szahara pereme - kellős közepén. A líbiai válság kialakulásával, a rengeteg fegyver beáramlásával, a több ezer vendégmunkás hazamenekülésével a Száhel-övezet valóságos puskaporos hordóvá vált - állapították meg az algíri konferencia résztvevői. Tetézi a veszélyt, hogy a válság zsoldosok tömegét szülte egy olyan térségben, amely már amúgy is a terrorizmus és a csempészés túsza volt - tették hozzá.

Abdelkadir Meszáhel, az afrikai ügyekkel foglalkozó algériai miniszter a konferencián megerősítette, hogy országa kész együttműködni a majdan megalakuló, új líbiai kormánnyal. Az algíri konferencia fő témája, hogy fejlesztéssel és a biztonság fokozatos megteremtésével békés térséggé kell változtatni az övezetet.

Az Egyesült Államokat szintén aggasztja az a veszély, amelyet a fegyverek okoznak Líbiában. John Brennan, aki Barack Obama amerikai elnök főtanácsadója a terrorizmus elleni küzdelem területén, egy szerdai washingtoni konferencián ehhez hozzátette, hogy mindenféle fegyverre gondol, a hordozható rakétavetőktől a tömegpusztító fegyverekig. A líbiai átmeneti kormánynak nagy feladatot fog jelenteni, hogy ellenőrzése alá vonja azokat az országrészeket, amelyek egyelőre a "rivális fegyveresek" vagy a törzsek kezén vannak. Megjegyezte, hogy az al-Kaida terrorhálózat több magas rangú vezetője líbiai.

"Intenzív kapcsolatban állunk az ÁNT-vel, és minél hamarabb szeretnénk visszatérni Tripoliba, hogy biztonságossá tegyük ezeket az országrészeket" - mondta Brennan a Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Központja által szervezett konferencián.

Gene Cretz, az Egyesült Államok tripoli nagykövete a washingtoni értekezleten arról beszélt: Líbia stabilizálása szempontjából nem jó az új hatalom számára, hogy Kadhafi és fiai szabadlábon vannak, akár Líbiában vannak, akár külföldön.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megérkezett a húsvéti időjárás-előrejelzés

Megérkezett a húsvéti időjárás-előrejelzés

A honvédelmi miniszter elégedett az adósságrekorder Honvédkórház vezetőjével

A honvédelmi miniszter elégedett az adósságrekorder Honvédkórház vezetőjével

Halálra sebezte gazdáját egy háziállatként tartott szarvas

Halálra sebezte gazdáját egy háziállatként tartott szarvas

Nagy tervei vannak a divatiparral Orbán Ráhel barátnőjének, a kormány segítségét kéri

Nagy tervei vannak a divatiparral Orbán Ráhel barátnőjének, a kormány segítségét kéri

Ez még tetézheti a klímaváltozást: kiszámolták a műanyagtermékek szénlábnyomát

Ez még tetézheti a klímaváltozást: kiszámolták a műanyagtermékek szénlábnyomát

Feloszlik az ExperiDance? - a társulat cáfol

Feloszlik az ExperiDance? - a társulat cáfol