szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Törökország Malatya tartományába telepítik azt a korai előrejelző radarrendszert, amely a NATO európai rakétapajzsának része lesz - jelentette be szerdán az ankarai külügyminisztérium.

A török kormány még szeptember elején döntött a radarrendszer befogadásáról; a berendezés feladata a Törökországgal szomszédos Iránból fellövendő ballisztikus rakéták jelzése lesz. A külügyi tárca közleménye szerint lezárultak a radarrendszer befogadásával kapcsolatos jogi műveletek és a helyszínt is előkészítették.

A radarrendszert az iráni-török határtól mintegy 700 kilométerre fekvő Malatya tartománybeli Kürecikbe telepítik, ahol már van egy katonai létesítmény, amelyet korábban hasonló célra használtak. Az NTV török hírtelevízió szerint török tábornokok is tagjai lesznek az új radart befogadó létesítmény parancsnokságának, s a berendezést a tervek szerint még az év végéig hadrendbe állítják. Kürecikben amerikai katonai radar működött korábban, amelynek irányítását egy idő után átadták a török hadseregnek.

Az Egyesült Államok és a NATO-tagországok a tavalyi lisszaboni NATO-csúcsértekezleten döntöttek arról, hogy elfogó rakétákat telepítenek Európába, mert egyre nagyobbnak ítélik a Közel-Keletről - s különösen Iránból - fellövendő rakéták jelentette veszélyt. A radarberendezésre az elfogó rakéták működtetéséhez van szükség. A NATO-tagok Törökországgal kompromisszumot kötöttek arról, hogy Iránt nem nevesítik veszélyforrásként; ellenkező esetben Ankara hajlandó lett volna meggátolni a megállapodás létrejöttét.

Irán ennek ellenére élesen bírálta az új radarrendszer befogadására vonatkozó török döntést, azt hangoztatva, hogy az élezi a térségbeli feszültséget. Törökország viszont igyekezett megnyugtatni szomszédját, hangsúlyozva, hogy a rakétapajzs nem irányul egyetlen ország ellen sem - a szerdai ankarai külügyminisztériumi közlemény meg sem említi Irán nevét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vízbe fulladt a Liverpool kapusának édesapja

Vízbe fulladt a Liverpool kapusának édesapja

Nagymintás izraeli tanulmány bizonyítja a Pfizer vakcinájának 94 százalékos hatékonyságát

Nagymintás izraeli tanulmány bizonyítja a Pfizer vakcinájának 94 százalékos hatékonyságát

Premier: Víg Mihály legendás dalát dolgozta fel Pátkai Rozina

Premier: Víg Mihály legendás dalát dolgozta fel Pátkai Rozina