szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Heves harcok dúltak pénteken Líbiában a fővárostól délkeletre, Bani-Valíd településen, Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezető egyik utolsó fellegvárában - jelentették hírügynökségi tudósítók a helyszínről.

A felkelők több tucatnyi, géppuskával felszerelt platós terepjáróval észak felől betörtek a sivatagi városba, s a központ felé nyomultak előre. Robbanások döreje és lövések hallatszottak, fekete füstoszlop emelkedett a levegőbe. A felkelők egyik fegyverese azt mondta, heves ellenállásba ütköztek.

Mahmúd Sammam, a Kadhafi-rendszert megdöntő népfelkelés vezető testületének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) a szóvivője azt mondta, reményeik szerint "estére rendeződik a helyzet" Bani-Valídban. Az oázisban délután is heves harcok dúltak. Az ÁNT egyik katonája szerint a Kadhafihoz hű fegyvereseket beszorították a város egyik negyedébe. Szemtanúk szerint a felkelőknek legalább 15 sebesültjük van, de közelebbit egyelőre nem tudni sem egyik, sem a másik fél veszteségeiről.

Hírek szerint heves harcok dúlnak a Kadhafihoz hű erők egy másik fellegvárában, az ezredes szülőhelyén, a tengerparti Szirtben is. A felkelők elfoglalták a várostól délre eső repülőteret, s azt állították, elérték a központot, és ellenőrzésük alatt tartják a város bejáratait. Az ÁNT egyik fegyverese azt mondta, már elfoglalták a város egyik felét, és "ha Allah is úgy akarja", még pénteken elfoglalják a másik felét is. Az ÁNT-nek eddig 11 fegyverese halt meg Szirtben, további 34 megsebesült.

©

Kadhafi szóvivője, Músza Ibrahím azt bizonygatta ismeretlen helyről, hogy a bukott líbiai vezetőhöz hű erők jól szervezettek, eltökéltek, és a három ellenálló városra, Szirtre, Bani-Valídra és a délnyugat-líbiai Szabhára mért NATO-csapások ellenére kitartanak, és vissza fogják verni a támadást. A Kadhafi ellen harcoló felkelők bő három hete vonultak be a líbiai fővárosba, Tripoliba. Kadhafi menekülni kényszerült, a hozzá hű fegyveresek azóta a szóvivő által említett három városba vonultak vissza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Körözést adtak ki Kenesei Zoltán ellen

Körözést adtak ki Kenesei Zoltán ellen

Megöltek két embert a Fejér megyei Kislángon

Megöltek két embert a Fejér megyei Kislángon

Család és üzlet: teszten a Lenovo két új táblagépe

Család és üzlet: teszten a Lenovo két új táblagépe