szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az LMP szerint Ján Slota egyesre vizsgázott demokráciából és egészen biztosan kiérdemelte a "leggázabb politikus" címet – kommentálta Dorosz Dávid azt, hogy az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke szerdán arra szólította fel a szlovák pártokat, hogy szakítsák meg kapcsolataikat a szlovákiai magyar pártokkal.

Az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának LMP-s tagja hangsúlyozta, hogy Ján Slota olyan pártok semmibe vételére szólít fel, amelyeket több százezer felvidéki magyar szavazó demokratikus módon támogat. Hangsúlyozta, hogy a demokrácia az emberek véleményének tiszteletben tartásáról szól, ahogy azt is tiszteletben kell tartani, hogy az emberek képviselőket választanak maguknak. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Híd-Most is a felvidéki magyarság legitim képviselője, a demokratikus szlovák közélet teljes jogú tagja – tette hozzá. Dorosz Dávid egyúttal teljes mértékben elfogadhatatlannak és bántónak nevezte Ján Slota Sólyom László volt köztársasági elnöknek címzett szavait is.

Ján Slota
©

A szélsőségesen nacionalista Ján Slota szerdán arra szólította fel a szlovák pártokat, hogy szakítsák meg kapcsolataikat a szlovákiai magyar pártokkal. Szerinte "a Magyar Koalíció Pártjának és a Hídnak a képviselői a magyar kormány és parlament ötödik hadoszlopa Szlovákiában" és a szlovák politikai pártoknak ezt a "kemény irredentizmust és Nagy-Magyarország híveit" el kell utasítaniuk. Slota szerint mindezt Berényi Józsefnek, az MKP elnökének a viselkedése bizonyítja. A politikus kifogásolja, hogy Berényi az Európai Parlamentben bírálta a szlovák kormány kisebbségi politikáját, illetve, hogy Balogh Csaba új pozsonyi magyar nagykövetet tájékoztatta a szlovákiai belpolitikai fejleményekről.

Slota egy másik szerdai nyilatkozatában bírálta Sólyom László volt köztársasági elnököt annak kapcsán, hogy a hét végén megkoszorúzta Esterházy János volt szlovákiai magyar politikus kassai mellszobrát. A hivatalos szlovák álláspont szerint Esterházy háborús bűnös.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az iskola drogdílere volt egy kiskunfélegyházi diák

Az iskola drogdílere volt egy kiskunfélegyházi diák

A Google egyik szakértője rájött, hogyan törjön fel és irányítson iPhone-okat távolról

A Google egyik szakértője rájött, hogyan törjön fel és irányítson iPhone-okat távolról

Gulyás Gergely speciális szabályokat hozna karácsonyra

Gulyás Gergely speciális szabályokat hozna karácsonyra